Met een zwembad elke dag vakantie in de tuin

zwembad.gezondheidblog“Mama, papa, wij willen een zwembad in de tuin!” Als het weer mooier wordt horen veel ouders deze kreet van hun kinderen. Maar een zwembad, is dat niet heel veel werk? En hoeveel water kost dat dan? En wat voor soort kun je nemen? Het is handig als je eerst op een rijtje hebt, wat de mogelijkheden zijn en wat je er voor nodig hebt. Dat kun je hieronder lezen. Met deze informatie is een kinderzwembad snel gevonden.
Soorten zwembaden

De belangrijkste en meest voorkomende soorten zwembaden zijn het opblaasbaar zwembad en het framepool. Iedereen kent wel de kleine opblaasbadjes voor baby’s en kleine kinderen, maar er zijn ook grotere, de zogenoemde familypool en de easy-setup pool. Het framezwembad bestaat uit een zeil dat omringd wordt door een metalen frame en is vaak groter en steviger. De easy-setup pool bestaat uit een opblaasbare ring en als het bad gevuld wordt, drijft deze automatisch omhoog zodat het bad de gewenste vorm krijgt. De keuze tussen deze twee soorten, opblaasbaar bad of framezwembad, is eigenlijk kiezen tussen een tijdelijk zwembad dat je misschien een paar dagen of weken laat staan of een bad dat een heel zomerseizoen in de tuin blijft staan.
Verkoeling in je eigen zwembad

Nederland kent tegenwoordig behoorlijk hete dagen, waarbij de temperatuur makkelijk boven de dertig graden uitkomt. Genoeg reden om te zorgen dat je een zwembad hebt waar alle familieleden lekker verkoeling kunnen vinden, of dit nu een grote of een kleine is. Een opblaasbaar zwembad is verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen. Zo zijn er kleine baden met een doorsnee van krap een meter, tot grote familypools met een lengte van meer dan drie meter. Een opblaasbad wordt een familypool genoemd, als deze twee of meer luchtringen heeft. Met wat leuk speelgoed zijn ze allemaal goed voor uren speelplezier op warme dagen. In deze baden kunnen kinderen misschien wel zwemmen, maar meestal hebben ze een geringe diepte. De easy-setup en framezwembaden zijn dieper, deze kunnen wel een meter diep zijn.

Plonsen in een babybadje

Op een hete dag kunnen zowel grote als kleine kinderen genieten van een dagje poedelen in een klein badje, maar ook als volwassene is het al heerlijk om de mogelijkheid te hebben in een klein badje te zitten, of er alleen maar even je voeten in te steken. Voor baby’s en peuters is een opblaasbad geweldig. In een klein laagje water kunnen ze zich prima vermaken met wat drijvende speeltjes, een gietertje of een emmer. Het is handig om van tevoren te bedenken waar je het opblaasbadje neer zet. Zet het niet in de volle zon, want als je kindje lekker aan het spelen is in het water, kan het snel verbranden.

Uren speelplezier

Voor grotere kinderen en ook als je zelf wilt mee zwemmen, kun je kiezen voor een groter zwembad. Dan kom je al gauw uit bij het framezwembad of de easy-setup. Als je kinderen zich op vakantie altijd uren zoet houden bij het zwembad, kun je ze nu hetzelfde plezier gewoon in de tuin bieden. Als er ook nog voor wat extra vermaak gezorgd is met zwembanden, drijfstangen, opblaasdieren, ballen en duikringen, dan kan voor de kinderen de pret niet meer op. Als ze thuiskomen na een vermoeiende dag op school, krijgen ze al hun energie weer terug als ze het water in kunnen springen! Terwijl je zelf lekker op het terras geniet van de zon met een goed boek of wat muziek, kunnen de kinderen zich bezig houden met duiken, springen en zwemmen. Het is elke dag vakantie met een zwembad in de tuin!

Plaats van het zwembad

Belangrijk om rekening mee te houden als je een kinderzwembad wilt aanschaffen is de plek waar hij gaat komen. Hoeveel ruimte heb je? Als je kiest voor een wat permanenter zwembad, is die keuze nog belangrijker, want het bad zal voor langere tijd in de tuin staan en je grasveld of terras in beslag nemen. Een opblaasbaar zwembad is wat dat betreft makkelijker. Je weet dat het bad er maar tijdelijk staat. Gezien het feit dat ook het weer snel om kan slaan, of dat er gewoon een slechte zomer kan zijn, is de flexibiliteit van een klein kinderzwembad natuurlijk heel praktisch. Denk verder bij plaatsing van het zwembad aan schaduw en zon. Feit is ook dat zonlicht het plastic van de zwembaden kan aantasten, dus een plek in de schaduw is zeker aan te raden (of gebruik een dekzeil).

Extra onderdelen

Wat heb je nodig voor een zwembad in de tuin? Een opblaasbaar zwembad vergt niet veel onderhoud. Het kan verstandig zijn te zorgen voor een dekzeil, zodat er ‘s nachts of op dagen dat het niet gebruikt wordt, geen vuil in komt. Dit geldt zeker voor de grotere baden. Voor deze laatste is het ook handig om chloor te gebruiken, zodat het water hygiënisch blijft. Bij de grotere baden, zoals de framepool en de easy-setup pool worden pompen meegeleverd, die het water filteren. Via internet kunnen alle zwembaden gemakkelijk besteld worden en ze worden compleet met (indien nodig) handleiding en bijbehorende onderdelen geleverd.
Welk zwembad past bij mijn familie?

De keuze tussen een framezwembad en een opblaasbaar zwembad is niet gemakkelijk, maar met deze voor- en nadelen bij elkaar gezet, wordt het misschien wat eenvoudiger. Een opblaasbad is simpel op te zetten (opblazen, water erin en poedelen maar!) en onderhoud. Er gaat geen chloor in, ze zijn goedkoop en wordt het weer slecht, dan kan hij opgeruimd worden en dat is ook zo klaar. Een opblaasbad past in vrijwel elke tuin, dus kiezen welke je wilt hebben is snel gedaan. De nadelen van een dergelijk kinderzwembad komen neer op het feit dat ze niet lang meegaan. Ze kunnen makkelijk lek gaan, zeker als het badje wat goedkoper is. Dit geldt niet voor de easy-setup pool, die duurzamer is. Een opblaas zwembad dat lek is gegaan, kan trouwens ook gerepareerd worden door gebruik te maken van een reparatieset, die vaak met het zwembad meegeleverd wordt.
De hele zomer pret!

De bedoeling van het framezwembad, is dat het langdurig kan blijven staan. Het bad is dan ook wat lastiger om op te zetten en omdat het groter is, duurt het langer om te vullen (houd er rekening mee, dat er in een zwembad van 2.60 m lang en 1.80 m breed zo’n 2500 liter water gaat). Het onderhoud vergt meer tijd, met gebruik van chloor en een pomp, maar hier staat tegenover dat er echt gezwommen kan worden en het water dat erin zit, er ook een heel seizoen in kan blijven. Het zwembad behoudt, in tegenstelling tot opblaasbaden, goed zijn vorm. Deze baden kunnen meerdere jaren meegaan, en zorgen dus voor langdurig familieplezier.
Een zomer om nooit te vergeten

Hopelijk wordt het nu makkelijker om een keuze te maken uit de verschillende soorten zwembaden. Een kinderzwembad geeft de kinderen een plezierige invulling voor zomerse dagen, maar is ook een geweldig leuke oplossing voor een kinderfeestje! Wat is er leuker voor de Jarige Job, dan met al zijn vriendjes en vriendinnetjes lekker een dag te zwemmen in het eigen zwembad? Ze kunnen zich bezig houden met duikspelletjes of met grote opblaasbeesten ronddollen. Het zwembad zal ook zorgen voor menige gezellige middag met buurtkinderen en familie, of dit nu in een opblaasbaar zwembad is of een andere soort. Welke keus je ook maakt, het zwembad zorgt voor een onvergetelijke zomer voor je kinderen en vast ook voor jezelf.

Geen reacties // Reageer