Het voorstadium van borstkanker wordt onderzocht

Interessant voor de toekomst, want patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gaat onderzoek doen naar het voorstadium van borstkanker (DCIS). Het Britse Cancer Research UK en het Nederlandse KWF Kankerbestrijding hebben hem hier bijna 18 miljoen euro voor gegeven.

DCIS, of voluit ductaal carcinoom in situ, is een aandoening die bij enkele duizenden vrouwen per jaar wordt ontdekt. Bij DCIS zitten er afwijkende cellen in de melkgangetjes in de borst. Volgens Wesseling kunnen die afwijkende cellen borstkanker worden. ,,Maar we weten inmiddels dat dit vaak niet gebeurt. Soms groeien die afwijkende cellen maar heel langzaam. Bovendien kan DCIS niet uitzaaien. In veel gevallen kan DCIS daarom eigenlijk geen kwaad”, zegt de patholoog.

Op dit moment valt niet te onderscheiden bij welke vrouwen DCIS wel zal uitgroeien tot borstkanker en bij welke niet. Het onderzoek van Wesseling heeft daarom als doel het onderscheid tussen hoog risico en laag risico te bepalen ,,om veel vrouwen een onnodige en belastende behandeling te besparen”.

Lees ook:In 1 op de 3 gevallen geeft uitstrijkje ten onrechte een goede uitslag
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Gewichtstoename verhoogt kans op borstkanker
Lees ook:‘Onderzoek borstkanker moet vanaf 30 jaar’
Lees ook:Is kanker je eigen schuld?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>