Heftig: gele koorts terug in Nederland

Shocking: bij een patiënt in Nederland is voor het eerst in dertig jaar gele koorts vastgesteld. Dat heeft  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend gemaakt. Degene die het heeft was in Suriname en heeft de ziekte daar opgelopen.

Dat is volgens het gezondheidsinstituut opmerkelijk omdat gele koorts al 45 jaar niet meer is vastgesteld in Suriname. Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus.

De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. ,,In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt”, stelt het RIVM.

Ongeveer een op de vijf mensen die besmet raken wordt ziek. Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Ruim een op de tien patiënten overlijdt eraan. Het instituut kon niet zeggen hoe het met de patiënt in Nederland gaat.

In Brazilië  heerst nu een uitbraak van gele koorts. Het is te voorkomen door vaccinatie. ,,De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies”, aldus het RIVM. Dat geldt zowel voor mensen die naar het binnenland gaan als naar de kust.

Lees ook:Zika-virus duikt op in Nederland
Lees ook:Oh no! Mogelijk gele koorts naar Europa
Lees ook:‘Uitbraak Q-koorts in Nederland uniek’
Lees ook:Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld
Lees ook:Richtlijn voor diagnose Q-koortssyndroom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>