Gezonder worden begint met het bijwonen van het eerste Leefstijl Gala

17903769_1341469699239545_1750146999081926884_n

We eten verkeerd, bewegen te weinig en hebben teveel stress. Dat zorgt voor miljoenen onnodige welvaartsziekten zoals diabetes, hartaanvallen en beroertes. Op dinsdagavond 18 april vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam het eerste Nederlandse Leefstijl Gala plaats waar nationale en internationale sprekers zoals Erik Scherder, Daniel Hommes, William Cortvriendt en Janneke Wittekoek het publiek begeleiden naar een gezonde levensstijl.

‘In 2050 zouden er wereldwijd 8.8 tot 16.2 miljoen minder Alzheimerpatiënten zijn als mensen hun leefstijl aanpassen’, aldus Hoogleraar Neuropsychologie dr. Erik Scherder. “Reden genoeg dus voor een avond over onze leefgewoonten en wat we er aan kunnen doen om die te verbeteren.’

Minder onnodige doden

Veel meer mensen kunnen gezond 100 worden door een aantal betrekkelijk simpele aanpassingen in levensstijl. Dat concludeert ook arts William Cortvriendt op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de relatie tussen leefstijl en gezond oud worden. ’Elk jaar sterven er in Nederland en België ruim 75.000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dit aantal zou met 15 tot 30 procent kunnen verminderen door een deel van de koolhydraten die zich vooral bevinden in pasta, brood, rijst en aardappelen te vervangen door natuurlijke vetten zoals die voorkomen in vis, noten, volle zuivel, eieren, olijven en avocado’s’, aldus Cortvriendt, tevens spreker op dinsdagavond 18 april. ‘Een dergelijke vermindering vertaalt zich in ruim 10.000 tot 20.000 minder onnodige doden per jaar’.

Vrouwenhart

Cardiologe Janneke Wittekoek breekt tijdens het Leefstijl Gala een lans voor het vrouwenhart. Elke dag sterven er 59 vrouwen aan hart- en vaatziekten, meer vrouwen dan mannen. ‘Ruim 80% hiervan kan worden voorkomen door aanpassingen in leefstijl en alertheid op symptomen door huisartsen, cardiologen en vrouwen zelf’, aldus Wittekoek. ‘Vrouwen leuren vaak weken, maanden tot zelfs jaren in het medische circuit met hun ernstige hartklachten. Ze worden niet herkend, met als gevolg een hartinfarct of overlijden’. De Amersfoortse Heleen van Wezep (45) belandde na een hartinfarct niet op de hartbewaking, maar thuis in haar woonkamer. ‘Ik had hartkloppingen, duizelingen, moest enorm transpireren en was erg moe’, vertelt ze. ‘Maar de artsen vonden mijn klachten niet acuut genoeg. Pas na weken bleek dat het mijn hart was maar intussen was mijn hartspier al onherstelbaar beschadigd.’

Andere deelnemers aan het Gala zijn: Daniel Hommes, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, werkzaam in het Ronald Reagan UCLA Medical Center in Los Angeles, oud-doelman Hans van Breukelen en cabaretière Marjolijn van Kooten. De presentatie van de avond is in handen van psychiater Bram Bakker. Kaarten zijn verkrijgbaar via de reserveerlijn van Stadsschouwburg Amsterdam: 020-6242311.

Foto: Facebook Bram Bakker

Lees ook:Dit gala leert je je levensstijl te verbeteren
Lees ook:Leer hartklachten bij vrouwen beter herkennen
Lees ook:Heren: extra lief zijn op Valentijnsdag voorkomt hartklachten bij vrouwen
Lees ook:Vandaag dragen we rood, want het is Dress Red Day
Lees ook:Recordopbrengt Gala voor kankerbestrijding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>