Kinderen willen sigaret weren van de sportclub

 

tandjes

Kinderen willen niet dat er gerookt wordt op hun sportclub. De Hartstichting deed onderzoek om erachter te komen hoe kinderen roken op de sportclub ervaren. Een overgrote meerderheid (90%) vindt dat hun sportvereniging rookvrij moet worden. Helaas is dit nog maar op zeer weinig sportverenigingen het geval. De Hartstichting wil gehoor geven aan deze wens van kinderen en spant zich in om meer sportverenigingen rookvrij te maken.

Zien roken, doet roken. Onderzoeken tonen aan dat dit kopieergedrag een belangrijke oorzaak is voor het beginnen met roken. De Hartstichting zet zich daarom in om sportclubs rookvrij te maken. Door samen de verleiding weg te halen en omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken, wordt gewerkt aan het realiseren van een Rookvrije Generatie.
De Hartstichting deed onderzoek onder kinderen van 8-12 jaar over roken langs de lijn. 1.045 kinderen deden mee aan dit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius.

Kopieergedrag 
Kopieergedrag uit zich vaak rondom het sportveld. Kinderen kopiëren graag de trucjes (25%) van hun helden en de verschillende moves. Zo is ‘de Dab’ bij 50% van de ondervraagde kinderen de populairste move. Dit kopieergedrag is onschuldig, maar dat ligt bij roken vanzelfsprekend anders. Dit is ook terug te zien in het onderzoek. Kinderen waarvan de ouders roken zijn beduidend milder over het rookbeleid op de sportclub. Van de kinderen met ouders die roken zegt 80% dat het niet moet mogen. Van kinderen met ouders die niet roken is dat 95%. Ook storen kinderen van ouders die roken zich minder aan het roken langs het veld. 27% van hen stoort zich er niet aan. Terwijl slechts 8% kinderen van niet-rokende ouders zegt zich er niet aan te storen. Kinderen van rokende ouders zijn eveneens minder stellig over het niet beginnen met roken. 87% denkt niet te zullen gaan roken. Van de kinderen waar niet gerookt wordt thuis zegt 95% dit.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat de sociale omgeving zeer bepalend is voor het beginnen met roken. Zo concludeerde het Trimbos-instituut in recent onderzoek (feb 2017) dat het zien roken van anderen, kinderen kan stimuleren om zelf te gaan roken. Invloeden als sociale omgeving, opleiding, cognitie en erfelijkheid zijn medebepalend of een kind gaat roken. En wanneer minimaal één ouder rookt is de kans groter dat hun kinderen ook gaan roken, vergeleken met niet-rokende ouders.

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog bevestigt deze onderzoeksresultaten: “Kinderen leren vooral door naar anderen te kijken en dat gedrag vervolgens na te doen. Zo leren kinderen niet alleen zingen, samenwerken en voetballen, maar ook….. roken. Dat gedrag is niet van henzelf, maar is gedrag dat ze kopiëren. Van mensen die uitstralen dat het normaal is dat je je eigen lijf langzaam vergiftigt. Dat het normaal is dat je iets in je mond steekt waaraan een op de twee rokers vroegtijdig overlijdt. Elke keer dat een volwassene een sigaret opsteekt, steekt een kind daar ook wat van op. Namelijk dat het normaal is.”

Meer aandacht en samenwerking
De Hartstichting roept verenigingen op mee te helpen op weg naar een Rookvrije Generatie en de eerste stap te zetten op weg naar een rookvrij sportterrein. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, hoopt dat steeds meer sportverenigingen het goede voorbeeld geven: “Steeds meer sportclubs realiseren zich dat sport en roken niet samengaan en werken aan een rookvrije omgeving. Daar zijn wij blij om. Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. Je draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is. Als Hartstichting willen wij sportverenigingen ondersteunen bij het maken van deze stap op weg naar een Rookvrije Generatie.”

Rookvrije Generatie: Kinderen beschermen
De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het lukt de Rookvrije Generatie te realiseren als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

 

Lees ook:Kids moeten rookvrij opgroeien!!
Lees ook:Rokende vaders zouden beter moeten weten…
Lees ook:Niet meer roken in rij attractiepark
Lees ook:Ben je voor plain packaging? Teken dan ook!
Lees ook:‘Als je als zwangere rookt… is de kans ook groter dat je kind gaat roken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>