Top initiatief: scholieren testen fiets die smartphone onderweg blokkeert

Knipsel

Samen met zo’n veertig leerlingen van Het Rhedens Dieren test Gazelle haar fiets met SafeDrivePod. Dit is de eerste fiets ter wereld die de smartphone onderweg blokkeert en bellen en WhatsAppen zo onmogelijk maakt. De fietsfabrikant hoopt het verkeer op deze manier veiliger te maken.

De pod zit ingebouwd in de fiets. Bij een gang tussen de 8 en 10 kilometer per uur schakelt de smartphone uit en kunnen fietsers niet meer afgeleid raken. Als zij stilstaan gaat de telefoon weer aan. De middelbare scholieren testen het systeem tot aan de zomervakantie. Voor- en achteraf vullen zij en hun ouders een enquête in. Daarnaast hebben zij wekelijks contact met de onderzoekers. Ze reageren op vragen die ze rond etenstijd via WhatsApp toegestuurd krijgen.

“Met de SafeDrivePod hebben we een flightmodus voor de fiets ontwikkeld. Fietsers raken niet meer afgeleid door de foto op Snapchat of het berichtje op WhatsApp. Met dit onderzoek gaan we na in hoeverre het systeem geschikt is voor de markt”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Veilig verkeer vinden wij een belangrijk thema. Daar besteden we zelf ook regelmatig aandacht aan. De fiets met SafeDrivePod heeft op het eerste gezicht veel potentie. Daarom werken we graag mee”, zegt locatiedirecteur Ivo Gijsberts van Het Rhedens.

VNN
Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) is betrokken bij het onderzoek. Zij wil dat fietsers bewust worden van de mogelijke risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. “In bijna één op de tien fietsongelukken is een smartphone betrokken. Onder jongeren van 12 tot 34 jaar is dit cijfer twee keer hoger. VVN gaat voor een cultuuromslag: we moeten gaan beseffen dat bellen, Instagrammen en Snapchatten in het verkeer helemaal niet normaal is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Dit onderzoek draagt daar in ieder geval aan bij”, zegt directeur Felix Cohen van VVN.

Foto: Gazelle

Lees ook:Artsen ‘Whatsappen’ met elkaar over patiënten
Lees ook:Ongezonde situatie: Tientallen doden door smartphone in verkeer
Lees ook:Dagelijks 22 fietsers gewond in ziekenhuis
Lees ook:Ook in de stad is fietsen gezond
Lees ook:Ambulancebroeder komt op de fiets

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>