Boek: De Toekomst van de Gezondheid


Hoe ziet de gezondheidszorg er in de toekomst uit? Dat is de vraag waar trendwatcher Adjiedj Bakas zich over buigt in zijn boek De Toekomst van de Gezondheid – Megatrends over gezond leven en waardig sterven. Nieuwsgierig? Gezondheid.blog.nl mag 5 exemplaren weggeven!

De Toekomst van Gezondheid is een lijvig boek waarin Bakas een beeld schetst van de ontwikkeling van de gezondheidszorg in het heden en verleden en vervolgens 10 megatrends die de zorg volgens hem radicaal gaan veranderen.

Wat ons allemaal te wachten staat is te veel om op te noemen. Maar een kleine greep: om de zorg om de betaalbaar te houden zal de zorgconsument in de toekomst een grotere verantwoordelijkheid krijgen. We zullen meer zelf moeten betalen.

Patiënten met dezelfde ziekten zullen zullen elkaar opzoeken en hun krachten bundelen. Zorg wordt steeds dichter bij huis geleverd, waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dat moet ook wel, want kinderen zijn verantwoordelijk voor hun bejaarde ouders en nemen hen vaker zelf in huis of moeten voor 70.000 euro per jaar een plek inkopen in het verzorgingshuis.

Ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in dat wat zij het beste kunnen. Je kunt bijvoorbeeld nog maar in 10 ziekenhuizen aan borstkanker geopereerd worden. Er komt meer aandacht voor preventie van ziekten en ongezond gedrag wordt afgestraft. De invloed van technologie wordt steeds groter. Robots, nanotechnologie en telemedicine zijn straks aan de orde van de dag.

Ook de globalisering neemt toe: we nemen steeds minder genoegen met wachtlijsten en hoge kosten. We kiezen voor kwaliteit en snelheid. En als dat niet in Nederland geboden wordt, dan gaan we toch gewoon naar het buitenland?

De dood wordt weer normaal. We blijven niet meer eindeloos doorbehandelen, maar accepteren dat het leven eindig is. De laatstewilpil is straks gewoon op internet te koop en er komen particuliere euthanasiehotels waar mensen hun leven kunnen beëindigen.

Waar dit volgens Bakas toe kan leiden? Bijvoorbeeld dat de zorg 70% goedkoper wordt, we ziekten voorkomen door slim te eten, en 90% van de kankerpatiënten is straks te genezen. Mogelijk zijn we over 20 jaar zelfs onsterfelijk geworden.

Durf jij een sprong in de toekomst van de gezondheidszorg te nemen?

Gezondheid.blog mag 5 exemplaren van De Toekomst van de Gezondheid – Megatrends over gezond leven en waardig sterven (Uitgeverij Scriptum, 24,95) weggeven. Stuur een mail naar [email protected]. De winnaars krijgen voor 30 mei bericht.

Lees ook:Gelukkig Nieuwjaar!!!
Lees ook:De griep krijgt een eigen Blog
Lees ook:Gezondheid.blog gaat twitteren!
Lees ook:Gezondheidszorg speelt belangrijke rol in verkiezingen
Lees ook:Nieuwe blogger voor Gezondheid.blog.nl

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Boek: De Toekomst van de Gezondheid

 1. afvallen

  ik heb al eens eerder een boek gelezen van Bakas, heel interessant man hoe hij de wereld ziet. Ik ben benieuwd of dit boek zorgt voor nieuwe inzichten.

    /   Reply  / 
 2. Aschwin Wesselius

  Mensen moeten wakker worden dat de pharmaceutische industrie een grote vinger in de pap heeft. En Nederland gaat daar gewoon in mee.

  De mens is niet geschapen om syntetische en petrochemische rommel in te nemen. Maar de industrien zorgen dat we niet meer gebruik kunnen maken van wat de natuur ons biedt. Of we moeten de hoge prijzen gaan betalen omdat men een monopolie heeft. De monopolie op een gezond en evenwichtig leven is de toekomst van de gezondheid. Dat is niet voor de kleine man. Die kan kiezen voor de laatstewilpil.

  De politiek is bezig met depopulatie en maakt hevig gebruik van de pharmaceutische industrie. Doe je huiswerk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>