Onbegrepen lage rugpijn beter te behandelen

Lage rugpijn kan beter behandeld worden met een therapie waarin zowel aandacht is voor psychische en sociale factoren als voor het functioneren van het lichaam. Dat concludeert Jan-Paul van Wingerden in zijn onderzoek waarop hij vandaag aan de Erasmus Universiteit promoveert.

Volgens van Wingerden richt de behandeling van onbegrepen lichamelijke klachten, zoals chronische lage rugpijn of bekkenpijn, zich op dit moment voornamelijk op de psychosociale aspecten.

Wanneer er in de revalidatiebehandeling meer aandacht is voor het functioneren van het lichaam kan het aantal gevallen van lage rugpijn of de duur van rugklachten aanzienlijk worden verminderd, zo stelt hij.

Veel patiënten met lage rugklachten staan bijvoorbeeld niet goed rechtop, maar neigen licht voorover. Met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk de patiënt eerst bewust te maken van deze houding en dit te verbeteren. Als de kwaliteit van bewegen is verbeterd, kan de hoeveelheid activiteiten wordt uitgebreid.

Van Wingerden, bestuurder van het Rotterdamse revalidatiecentrum het Spine & Joint Centre, onderzocht 245 patiënten met ernstige chronische rugklachten die niet meer verder behandeld konden worden. De eerste resultaten uit zijn onderzoek zijn veelbelovend.

Met behulp van de combinatietherapie heeft 53% van deze patiënten minder last van pijn en is zelfs 62% minder beperkt in zijn bewegingen. Dit is een hoge score in vergelijking met een verbetering van 30% die momenteel volgens de wetenschappelijke wereld als klinisch relevant kan worden gezien.

Bijna 30% van de Nederlandse bevolking van 25 jaar en ouder heeft langer dan 3 maanden last van rug of nek. Meer dan 3 miljoen mensen hebben chronische lage rugklachten.

Bron: Erasmus MC 

Lees ook:Viagra helpt ook tegen rugpijn
Lees ook:Paracetamol beter bij lage rugpijn
Lees ook:‘Ouderen met rugpijn kunnen beter bewegen dan medicijnen slikken’
Lees ook:Pijnbestrijding bij lage rugpijn kan beter
Lees ook:Praten helpt tegen rugpijn

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Onbegrepen lage rugpijn beter te behandelen

 1. Tom Karperien

  Het inzichtelijk maken van de oorzaken van pijn is heel belangrijk voor het genezingsproces. Allereerst kan de behandelaar op basis van objectieve bevindingen beter een geeigende therapie kiezen en toepassen. Tevens zal er meer vertrouwen bij patient komen wanneer klachten zichtbaar gemaakt worden waardoor motivatie voor genezen toeneemt. De DorSano kliniek maakt gebruik van de rugscan en de computer back check waardoor corm , bewegelijkheid en kracht geoblectiveerd worden. Lees voor meer info over deze DorSano therapie maar verder op http://www.lage-rugpijn.nl
  Ook kunt u daar terecht voor het maken van een gratis rugscan.

    /   Reply  / 
 2. Wolter Otten

  Als chiropractor weet ik dat pijn een sterk psychologische kant meebrengt, zeker in de sociale sfeer. Door (rug)pijn gaan mensen minder (mee)doen waardoor ze vereenzamen. Toch blijft er ook een lichamelijke kant waarbij de effecten van chiropractie in Nederland nog erg onbekend zijn.

  Lees hier meer over op http://www.rugzorgkliniek.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>