Bloedtest voorspelt hart- en vaatziekten

Onze zuiderburen hebben een mooie wereldprimeur: Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee het risico van hart- en vaatziekten vroeger ontdekt kan worden. Het team, onder leiding van professor Paul Holvoet, ontwierp een test waarmee voor het eerst geoxideerd LDL-cholesterol kan worden opgespoord.

Holvoet en zijn team pasten de test toe op meer dan drieduizend bloedstalen. Daaruit bleek dat mensen met een verhoogd geoxideerd LDL-cholesterol een groot risico lopen om binnen tien jaar een hart- of vaatziekte te krijgen, zelfs als hun gewone LDL- en HDL-cholesterolwaarden volledig normaal zijn.

Al een tijd bestond het vermoeden dat LDL, de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol, op zich niet slecht is. Proefdierexperimenten toonden aan dat het wel een rol speelt bij hart- en vaatziekten wanneer het geoxideerd is.

Bij mensen die een hoog risico lopen, kunnen hart- en vaatziekten al heel vroeg worden opgespoord, bijvoorbeeld al vanaf vijftien jaar. De test bevestigde nogmaal dat er een duidelijk verband is tussen een ongezonde levenswijze en verhoogde waarden van het geoxideerde LDL-cholesterol in het bloed. Risiscogroepen zijn onder meer personen met obesitas en rokers. Vermageren of een gezonde leefstijl, zelfs ná een hartinfarct, kan het geoxideerd LDL verlagen.

Het gaat nog wel even duren voor de test beschikbaar wordt. De Leuvense onderzoekers hebben een commerciële testkit ontwikkeld en zijn op zoek naar grote firma’s om deze verder te ontwikkelen.

Lees ook:”Goed’ cholesterol verlaagt kans op hartaanval niet’
Lees ook:Borstkanker straks vroeger op te sporen
Lees ook:Gratis cholesteroltest voor alle Nederlanders
Lees ook:Hart gemiddeld vijf jaar ouder
Lees ook:Longkanker sneller opgespoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>