Foliumzuur geen simpele oplossing voor preventie hart- en vaatziekten

Als we twee recente studies mogen geloven, biedt het slikken van foliumzuur en B-vitamines toch geen bescherming tegen hart- en vaatziekten. Dat meldt The New England Journal of Medicine deze week. In deze onderzoeken werd het beschermende effect niet aangetoond. Uit één van de onderzoeken lijkt er zelfs een groter risico te ontstaan op hartinfarcten en beroertes.

Het Voedingscentrum benadrukt dat het slikken van foliumzuur door vrouwen die zwanger willen worden, of zijn, veilig én belangrijk is. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op een open ruggetje.

De twee studies, een Amerikaans en een Noors, zijn gehouden onder grote groepen mensen die al hart- en vaatziekten hebben. Zij kregen combinaties van hoge tot zeer hoge doses foliumzuur (vitamine B), al dan niet in combinatie met andere B-vitamines of een placebo. In het Noorse onderzoek bleek dat de groep die foliumzuur slikte 22 procent meer risico had op een (fataal) hartinfarct en beroerte. Een Amerikaans onderzoek vond wel een iets lager risico op beroertes (-25 procent). Het aantal beroertes was echter zo klein dat hier geen harde conclusies aan verbonden kunnen worden.

Foliumzuur helpt het homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen. Een te hoog homocysteïnegehalte zou een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Dit laatste is echter niet voldoende bewezen. De resultaten van de huidige interventiestudies zijn in tegenspraak met eerdere observaties. De rol van het homocysteïnegehalte moet daarom nader worden onderzocht.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:‘Foliumzuur helpt hart en bloedvaten niet’
Lees ook:‘Polypil’ wondermiddel tegen hart- en vaatziekten
Lees ook:Last van dementie? Slik vitamine B
Lees ook:Wat is het effect van voeding op de hersenen?
Lees ook:Bloeddruk stijgt door herrie van vliegtuig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>