Groot onderzoek naar effect cholesterolpillen bij patiënten met hartfalen

Ruim twee miljoen mensen slikken cholesterolremmers. Ook patiënten met een tekortschietende hartfunctie (hartfalen) krijgen deze medicijnen vaak voorgeschreven. Uitgangspunt is dat ze daar baat bij hebben, maar de bewijsvoering is mager. Een grote studie naar het effect van rosuvastine (merknaam Crestor) moet de lacune in kennis opvullen. Ook de invloed van dit middel op de energiehuishouding van de patiënten vormt onderdeel van de zogeheten Coronastudie. Eind dit jaar worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

De veiligheid en effectiviteit van cholesterolremmers voor patiënten met hartfalen is niet vastgesteld, schrijven twee cardiologen in 2002 in een vooraanstaand Amerikaans cardiologisch tijdschrift. De oorzaak is gemakkelijk aan te wijzen: in alle grote onderzoeken die in het verleden zijn gedaan naar het effect van cholesterolverlagende middelen (statines) werden patiënten met hartfalen steevast uitgesloten van deelname.

Dat ze desondanks vaak cholesterolverlagende middelen krijgen voorgeschreven, heeft als belangrijkste reden dat veel cardiologen er vast van overtuigd zijn dat statines ook bij hartfalen een gunstig effect moeten hebben. Er is echter een kleine groep cardiologen die wijst op epidemiologische studies waaruit naar voren komt dat een laag cholesterolgehalte gepaard gaat met spierverlies, uitputting en in het algemeen een slechte prognose van hartfalen. Hun belangrijkste weerstand is echte dat statines niet alleen de aanmaak van cholesterol in de lever blokkeren, maar ook de productie van co-enzym Q10 remmen.

"Dit enzym is erg belangrijk voor spieren en daarmee ook voor de hartspier. Een tekort aan Q10 zou een negatieve invloed kunnen hebben op het functioneren van de hartkamers, die het bloed rondpompen. Voor patiënten met hartfalen kan dit het gevolg hebben dat de toch al verminderde inspanningsdrempel nog verder verlaagd wordt," stelt dr. P. Dunselman, caridoloog in het Amphiaziekenhuis in Breda.

De kleine groep cardioloen die zich druk maakt over Q10 heeft voor elkaar gekregen dat in de Coronastudie ook wordt gekeken naar het effect van Crestor op de concentratie van Q10 in het bloed.

De Coronastudie is een grootschalig onderzoek in 25 landen onder zo’n 10.000 patiënten met ernstig hartfalen. In Nederland doen 728 patiënten aan de studie mee. De deelnemers worden vier jaar lang gevolgd of tot het moment van overlijden. Centrale vraag van het onderzoek is of de cholesterolremmer Crestor, toegevoegd aan de bestaande behandeling met geneesmiddelen bij hartfalen, de sterfte doet afnemen. Tevens wordt onderzocht wat de invloed is van Crestor op de concentratie van co-enzym Q10.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:Diabetesvereniging wil onrust rond cholesterolpil wegnemen
Lees ook:‘Door die verrekte cardiologen leven wij langer’
Lees ook:Diagnose hartfalen preciezer te stellen
Lees ook:FDA waarschuwt voor nieuwe bijwerkingen statines
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>