Hartpatiënt met partner blijft gezonder

Als je hartpatiënt bent en je hebt een partner, dan bof je maar. Uit Gronings onderzoek is namelijk gebleken dat hartpatiënten met een levensgezel minder vaak wordnen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat hun in het algemeen méér voor de wind dan alleenstaande patiënten met hartfalen.

Getrouwde of samenwonende hartzieken voelen zich geestelijk en lichamelijk stabieler en verkeren veelal in een betere conditie dan hartzieken zónder partner.

Dat blijkt uit onderzoek door de Groningse verplegingswetenschapper Marie Louise Luttik, werkzaam in het Thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij onderzocht onder andere het belang van de zogeheten mantelzorg voor mensen met hartfalen. Volgens de onderzoekster lieten patiënten met een partner betere gezondheidsuitkomsten zien, zoals minder ziekenhuisopnamen en ook een hogere kwaliteit van leven.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Slechte lichamelijke conditie voorspelt overlijden bij hartfalen
Lees ook:Diagnose hartfalen preciezer te stellen
Lees ook:Hartfalenpatiënt therapietrouw maar weegt zich onvoldoende
Lees ook:Hartpatienten hebben vaak nog meer ziektes
Lees ook:Haring mogelijk gevaarlijk voor hartpatiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>