Simpel middel tegen infecties hartoperaties

Een eenvoudige neus- en keelontsmetting van 6 euro verlaagt het aantal infecties na openhartoperaties met een kwart. Dat hebben thoraxchirurgen ontdekt na onderzoek in het OLVG in Amsterdam.

De onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam lieten bijna 500 patiënten die een openhartoperatie in het OLVG ondergingen hun mond en keel spoelen met een ontsmettende chloorhexidineoplossing. Ook kregen ze een gel met het bacteriedodende middel in hun neus gesmeerd. Evenveel andere operatiekandidaten kregen een spoeling en smeersel zonder chloorhexidine, maar met dezelfde geur, als nepbehandeling.

In de dagen na de operatie en kort na thuiskomst kreeg bijna 20 procent van de mensen die met chloorhexidine waren behandeld nog een ziekenhuisinfectie, tegen ruim 26 procent van de patiënten met een placebobehandeling.

Een ziekenhuisinfectie na een openhartoperatie is een fors probleem. Een kwart van de patiënten – vaak krijgen zij bypasses in de kransslagaders van het hart – loopt in de dagen na de operatie in het ziekenhuis een bacteriële infectie op. Vaak is die veroorzaakt door bacteriën die al op de eigen huid, of in de neus of keel aanwezig zijn. Staphylococcus aureus is zo’n bacterie die bij een derde van de mensen in de neus leeft. Een tegen veel antibiotica resistente varant van die S. aureus is de ziekenhuisbacterie MRSA.

De chloorhexidinebehandeling kost maar 6 euro per patiënt. er moeten zestien patiënten worden behandeld om één ziekenhuisinfectie te voorkomen. De behandeling verlaagt zowel de door S. aureus veroorzaakte longontstekingen als de wondinfecties. Bijna de helft van de wondinfecties worden overigens nog steeds door S. aureua veroorzaakt. De onderzoekers verwachten dat de voortgezette behandeling met chloorhexidine de wondinfecties nog verder kan reduceren.

Bron: pharma.nl

Lees ook:Nieuwe behandeling tegen neuspoliepen
Lees ook:Medicijn tegen hersenvliesontsteking vermindert sterfte
Lees ook:Ziekenhuis blijkt bron van infecties
Lees ook:Hartmedicijn Trasylol eist levens
Lees ook:Rode peper goed tegen neusklachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>