Invloed koffie op bloeddruk is klein

Vrouwen die weinig koffie drinken, tot drie koppen per dag, hebben een hogere bloeddruk dan vrouwen die geen koffie drinken. Maar ze hebben ook een hogere bloeddruk dan vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken.

Deze resultaten beschrijft arts-epidemioloog dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht samen met collega’s van het RIVM in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition. Ze vonden geen verband tussen veel koffiedrinken en lagere bloeddruk bij mannen.

Cafeïne in koffie veroorzaakt waarschijnlijk op korte termijn een hogere bloeddruk doordat het de werking van de stof adenosine, een vaatverwijdende stof, tegengaat. De vraag is hoe een hógere koffieconsumptie kan leiden tot een lágere bloeddruk.

Uiterwaal denkt dat gewenning optreedt bij regelmatig koffiegebruik, waardoor alleen bij laag koffiegebruik het bloeddrukverhogende effect van koffie zichtbaar is.

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar een direct verband tussen koffiegebruik en hart- en vaatziekten is nog nooit aangetoond. Waarschijnlijk is het verband tussen koffiegebruik en bloeddruk te zwak, waardoor het wegvalt tussen andere risicofactoren.

De onderzoekers adviseren artsen dan ook dat ze mensen met een normale bloeddruk niet hoeven te waarschuwen voor het effect van koffie op bloeddruk. Naar het effect van koffie op mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is in deze studie niet gekeken.

De resultaten zijn gebaseerd op de Doetinchem Cohort Studie van het RIVM, een onderzoek waarin 6300 mensen gedurende meer dan tien jaar zijn gevolgd. Deelnemers werden ondervraagd over hun koffieconsumptie en hun bloeddruk werd gemeten aan het begin, en na 6 en 11 jaar.

Bron: zorgkrant.nl 

Lees ook:Koffie niet schadelijk bij hart- en vaatziekten
Lees ook:Koffie lijkt niet schadelijk voor ongeboren kind
Lees ook:Veel koffie goed voor de mens
Lees ook:Thee en koffie voorkomen diabetes
Lees ook:Koffie veroorzaakt toch geen hoge bloeddruk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>