Bloedtest voor thuis

Een nieuwe bloedtest maakt bloedafname in het ziekenhuis of laboratorium overbodig. Worden nu nog vaak vijf of zes buisjes bloed afgenomen om iemand bijvoorbeeld te controleren op diabetes of hart- en vaatziekten, met deze nieuwe test is één druppel bloed voldoende. Dat meldt De Telegraaf.

Met deze priktest kan iedereen zelf thuis één druppel bloed uit een vinger prikken. Het moet vervolgens naar een laboratorium worden gestuurd en binnen één dag is de uitslag bekend.

Het bloed wordt onderzocht op tien lifestylegerelateerde symptomen voor diabetes en hart- en vaatziekten gekeken, zoals bijvoorbeeld glucose, cholesterol en urinezuur.

De bloedafnameset is ontwikkeld door Demecal en is volgens de organisatie een uitkomst voor mensen die bloedprikken eng en pijnlijk vinden.

De thuistest is niet alleen veel patiëntvriendelijker, maar scheelt ook nog eens tijd. In een ziekenhuis of laboratorium gaat het prikken vaak op afspraak en kunnen de wachttijden enorm oplopen.

Het Genootschap van Huisartsen (NHG) is geen voorstander van het ongericht screenen van grote groepen mensen zonder klachten.

"Het grote aantal valse positieve uitslagen maakt mensen die zo'n test doen onnodig ongerust. Daarnaast hebben de testen vaak onbedoelde effecten bij deelnemers. Voor personen met een ongezonde leefstijl kan een goede testuitslag een reden zijn om op dezelfde voet door te gaan en mensen die horen dat er iets niet helemaal goed is kunnen zich opeens patiënt gaan voelen", zo is op de website van de NHG te lezen.

De bloedtest is al in een aantal pilots, waaronder in het Erasmus Medisch Centrum getest. Demecal wil de test nu eerst bij bedrijfsgezondheidsdiensten en arbodiensten introduceren en pas daarna met de consumentenversie komen.

Die wordt eind dit jaar verwacht en zal dan via het internet voor een kleine 80 euro te koop zijn. Zorgverzekeraar Achmea vergoedt de test op recept van de huisarts.

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Nieuwe methode: bloedafname thuis
Lees ook:DNA test nu thuis uit te voeren
Lees ook:‘Prikfeestjes’ voor kleuters in Amsterdam
Lees ook:Bloedtest voorspelt hart- en vaatziekten
Lees ook:Nieuwe test toont Mexicaanse griep aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>