Walnoten gezonder dan olijfolie


Het
is weer tijd voor walnoten! Deze lekkere noten blijken nóg gezonder dan we al
dachten. Ze zijn zelfs beter tegen hart- en vaatziekten dan olijfolie.

Jarenlang
dachten we dat olijfolie de oorzaak is dat mensen in het Middellandse Zeegebied
zo gezond zijn. Walnoten blijken echter beter in staat om slagaders flexibel te
houden.

De
noten vergroten de elasticiteit van slagaders dankzij de onverzadigde vetzuren
die ze bevatten. Dit blijkt uit een Spaanse studie, waarvan zorgverzekeraar
ONVZ zijn leden onlangs op de hoogte stelde.

Aan
de studie deden 24 proefpersonen mee, de ene helft met een hoog
cholesterolgehalte in hun bloed en de andere helft met een normaal
cholesterolgehalte. Elke groep kreeg een vette maaltijd bestaande uit een wit
broodje met salami en kaas en een volvette yoghurt.

Bij
de ene groep werden vijf theelepels olijfolie aan de maaltijd toegevoegd, bij
de andere groep acht gepelde walnoten. In een maand kreeg een groep de eerste
twee weken olijfolie en de laatste twee weken walnoten, bij de andere groep was
het precies andersom.

Bij personen met een hoog cholesterol nam de elasticiteit
van de slagaders toe na het eten van walnoten en nam het af na het consumeren
van olijfolie. Bij
personen met een normaal cholesterol bleef de elasticiteit gelijk na walnoten
en nam die af na olijfolie.

Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:Cholesterolverlagers mogelijk effectiever dan gedacht
Lees ook:Goed cholesterol verlaagt mogelijk risico op darmkanker
Lees ook:Walnoten goed voor kwaliteit sperma
Lees ook:Zeven walnoten per dag voor een gezond hart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>