Zonnen goed tegen diabetes en hartkwalen

Zonnen kan schadelijk zijn voor je huid, maar zoals we tegenwoordig weten, heeft zonlicht ook zo zijn goede kanten! Zo is regelmatig van de zon genieten erg goed voor ouderen. Het vermindert de kans op hartproblemen en diabetes, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Wetenschappers van de Warwick Medical School onderzochten onder een groep van ruim 3200 Chinezen tussen de 50 en 70 jaar oud het verband tussen de hoeveelheid vitamine D in hun bloed en de aanwezigheid van het het metabolisch syndroom, het voorstadium van diabetes.

Deze aandoening kenmerkt zich onder meer door een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloedsuikerspiegel.

De wetenschappers ontdekten dat ouderen met een vitamine D-tekort vaker het metabolisch syndroom hadden. Maar liefst 94% van de deelnemers had te weinig vitamine D in het lichaam, van hen leed ruim 42% tevens aan het metabolisch syndroom.

Volgens hoofdonderzoeker Dr Oscar Franco begint een tekort aan vitamine D een serieus probleem te worden onder ouderen. Hij vindt dat er meer onderzoek nodig is om uit te zoeken hoe het komt dat oudere mensen vaker een laag vitamine-D niveau hebben en wat het verband is met het metabolisch syndroom en daaraan gerelateerde ziekten.

Ouderen doen er ondertussen goed aan om wat vaker in de zon te vertoeven. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Deze vitamine beschermt onder meer tegen aandoeningen die kunnen leiden tot hart-en vaatziekten en diabetes.

Ouderen hebben meer kans op een tekort aan vitamine D, deels als gevolg van het ouder worden, maar ook door een verandering van de leefstijl. Ze zijn bijvoorbeeld minder vaker buiten en dragen vaak lichaamsbedekkende kleding.

Lees ook:‘Vitamine D laat bloeddruk dalen’
Lees ook:‘Extra vitamine D verlaagt de bloeddruk’
Lees ook:Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt
Lees ook:Vet ontbijt houdt je slank
Lees ook:Corticosteroïden vergroten kans op tekort aan vitamine D

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>