Mediterraan eten goed voor je cholesterol

Mediterraan eten – veel olijfolie, groente en fruit, noten vis en een glaasje wijn op z’n tijd – is nog beter voor je cholesterol dan gedacht. Het verlaagt niet alleen het slechte cholesterol in je bloed – wat al bekend was – maar het verhoogt ook het goede cholesterol. En dus heeft het een dubbel positief effect.

Dat toont Marieke Bos van Wageningen Universiteit aan in haar onderzoek waarop zij gisteren is gepromoveerd. Zij ontdekte dat mensen die Mediterraan eten meer goed cholesterol in hun bloed hebben dan mensen die Westers eten.

Het cholesterol bestaat grofweg uit 2 soorten: LDL-cholesterol, dat een negatief effect heeft op hart- en bloedvaten, en HDL-cholesterol dat juist een positief effect heeft. Een laag slecht cholesterolgehalte en een hoog goed cholesterolgehalte verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat olijfolie voor een deel verantwoordelijk is voor het gunstige effect van Mediterrane voeding op cholesterol. Daarnaast gaat het HDL-gehalte omhoog als je volledig Mediterraan eet.

De onderzoekers vervingen een groot deel van het verzadigd vet (o.a. uit roomboter en andere ‘harde’ vetten) in de westerse voeding door onverzadigd vet, zoals olijfolie. Hierdoor daalde het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Werd de westerse voeding volledig vervangen door Mediterrane voeding, dan daalde niet alleen het slechte LDL-cholesterol gehalte, maar steeg ook het goede HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam, maar een teveel aan cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd raken.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lees ook:”Goed’ cholesterol verlaagt kans op hartaanval niet’
Lees ook:Darm speelt grote rol bij reguleren cholesterol in bloed
Lees ook:Goed cholesterol verlaagt mogelijk risico op darmkanker
Lees ook:Noten zijn goed voor je cholesterol
Lees ook:Nieuwe vondst tegen hoog cholesterol

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Mediterraan eten goed voor je cholesterol

 1. MetaBool

  De architect van de mediterrane dieetleer is Ancel Keys, de grondlegger van de vet-hypothese. Toen hij hoorde dat er in Napels bijna geen hartziekte voorkwam besloot hij de lokale voeding te bestuderen, waarop hij zijn theorie baseerde. Kennelijk deed hij dat alleen in eettentjes, gezien zijn conclusies.
  |
  Zijn vrouw amuseerde zich met het meten van cholesterolconcentraties “en stelde vast dat deze erg laag waren – uitgezonderd onder de leden van de Rotary Club.” Na dit exacte onderzoek, was Key in staat om te concluderen dat “er een verband moest bestaan tussen de voedingswijze, de cholesterolspiegel en coronaire hartziekte.”
  |
  ‘De meest voorkomende voedingswijze – die we tegenwoordig beschouwen als het Mediterrane Diëet – is hoofdzakelijk vegetarisch,” rapporteerde hij. “pasta in vele vormen, bladgroenten oversprenkeld met olijfolie, alle soorten groenten van het seizoen, en vaak kaas, alles afgewerkt met fruit en vaak gedrenkt in wijn.”
  |
  Iedereen die echt iets weet van de oorspronkelijke mediterrane keukens weet hoeveel worst, kaas, eieren en andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong daar gegeten worden. Dat bewijst dus dat die voedingsmiddelen uitstekend voor je gezoendheid zijn, als daar zo weinig hartziekte voorkomt.
  |
  Het ergert mij in dat persbericht bijzonder dat boter (dat is iets heel anders dan margarine) over één kam wordt geschoren met andere verzadigde vetten. Dat zal bewust gebeuren want anders blijkt dat boter uitstekend in een gezond dieet past. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben, want dan valt het goudmijntje van Unilever weg.
  |
  Dit onderzoek is gesponsord door Unilever en de farmaceutische industrie, hoofdsponsors van de Hartstichting.

    /   Reply  / 
  1. Hans Stam

   MetaBool sluit haar reactie af met de opmerking dat het onderzoek naar de gevolgen van een mediterran dieet op bloedlipiden gesponsord is door Unilever en de farmaceutische industrie. Dit is volledig onjuist. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de Hartstichting. Dat Unilever en de farmaceutische industrie hoofdsponsors zouden zijn van de hartstichting is ook onjuist.

     /   Reply  / 
   1. MetaBool

    Hè, eindelijk weer eens iemand uit het veld die reageert. Het is niet moeilijk om wat tekst te vinden waaruit overduidelijk blijkt dat de Hartstichting in ieder geval vet (pun intended) wordt gesponsord, met geld en projecten, door Unilever. Nota bene op de website van de Hartstichting zelf! Ik ben benieuwd waarom u vindt dat dit niet zo is.
    |
    Een citaat uit een brochure van de Hartstichting, ‘Marketing en fondsenwerving’:
    |
    Overzicht sponsorbijdragen * € 1:
    0 -< 200.000 Mercard, Call 4 Care, NZO, Verstegen Spices and Sauces, diverse scholen, diverse sportscholen (bijv. Fitness First), Kneipp, Pluimen, Zuivelstichting, Holland Fit B.V. (Fitpas/Fitbox), ING Carlease, Ford Wilton Den Haag, Ecco Europe B.V., Medtronic, Bumblebeecards etc.
    |
    200.000 en meer Lotto/Toto/Krasloterij, Sponsor Loterij, Unilever Nederland
    |
    De samenwerking met bedrijven kan ook bestaan uit fi nanciering van activiteiten of projecten. Deze bedragen zijn niet zichtbaar in onze jaarrekening.
    “Een van de meest zichtbare samenwerkingsverbanden is die met Unilever, die onder meer producten onder de naam Becel pro.activ op de markt brengt. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders hun cholesterolgehalte konden laten testen in supermarkten en dat er stappentellers werden weggegeven bij aankoop van Becel. Unilever sponsorde deze beide activiteiten. Daarnaast ontving de Hartstichting van Unilever een geldelijke bijdrage”
    |

      /   Reply  / 
   2. MetaBool

    Misschien vond u ‘hoofdsponsor’ te kort door de bocht. Dat begrijp ik. Maar echt, meneer Stam, het kost niet de geringste moeite om informatie over sponsoring van de Hartstichting te vinden. Pfizer vermeldt vol trots op haar website dat zij alle voorlichtingsmateriaal van de Hartstichting betaalt. Ik weet niet wat de tegenprestatie is maar voor zover ik de bedrijfstak ken spint Pfizer daar echt wel garen bij.
    |
    Op zich heb ik met sponsoring niet zo’n moeite maar wel met de manier waarop dat gebeurt omdat bedrijven dat niet voor niets doen. Niemand heeft moeite met de aannemer die de lokale speeltuin een financieel ruggensteuntje geeft. Maar de tentakels van de farmaceutische industrie zijn al zo verschrikkelijk lang. Waarom verkoopt een organisatie die het belang van patiënten moet behartigen zich aan belanghebbende industrietakken? Waarom die gelden niet storten in een fonds om onafhankelijk onderzoek te doen? Daar is echt behoefte aan. In een artikel in de Groene van deze week worden universiteiten met halvarinefabrieken vergeleken. Zo erg is het al…
    |
    Nee, meneer Stam, alleen het Nationale Cholesteroltestcircus met als enige intentie om Becel te verkopen is voor mij al voldoende om de informatie van de Hartstichting niet als zoete koek te slikken. Dergelijke acties dienen geen patiëntbelang. Maar als u een ander beleid voorstaat dan hoor ik dat heel graag.

      /   Reply  / 
 2. Elsa

  Becel verhoogt de bloeddruk!!!
  Helemaal geen boter op je brood, veel gezonder!

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Nee, Elisa, dat is niet waar. Dan mis je essentiële vetten en vitamines, tenzij je die op een andere manier binnenkrijgt.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>