Drastische daling hartaanvallen in Engeland na rookverbod

Het rookverbod op alle openbare plaatsen in Engeland werpt zijn vruchten af. Het aantal hartaanvallen is in 1 jaar tijd met maar liefst 10% gedaald, meldt de Sunday Times. Dat is volgens deskundigen de belangrijkste verbetering op gezondheidsgebied ooit.

Voor de onderzoekers kwam zo’n sterke daling behoorlijk onverwacht.  John Britton, directeur van het Brits Instituut voor de Studie van Tabakscontrole aan de Universiteit van Nottingham: ‘We wisten dat een rookverbod de gezondheid ten goede zou komen, maar we zijn verbijsterd over de omvang en de snelheid van die verbetering’.

Op termijn is ook een daling te verwachten in het aantal gevallen van kanker dat door roken wordt veroorzaakt. Volgens Ellen Mason van de Britse Hartstichting wordt roken vaak in verband gebracht met longaandoeningen, maar is minder bekend dat het ook hartaanvallen kan veroorzaken.

‘Blootstelling aan sigarettenrook kan leiden tot snelle veranderingen in de chemische samenstelling van het bloed, waardoor zich daarin veel gemakkelijker klonters kunnen vormen. Bij mensen die al kampen met vernauwde of beschadigde hartslagaders kan dat leidden tot een hartaanval’, aldus Mason.

Het rookverbod in Engeland geldt sinds juli 2007. Eerder bleek uit onderzoek dat in Schotland, waar het rookverbod een jaar eerder van kracht werd, het aantal hartaanvallen sindsdien met 14% is afgenomen. Soortgelijke resultaten worden ook in Wales verwacht, waar momenteel nog een onderzoek loopt.

De Britten zijn zo enthousiast over de eerste resultaten van de studie, dat er al plannen worden gemaakt om het roken nog verder in de ban te doen. Zo hebben ministers al een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheid om het roken in de auto te verbieden als er kinderen in zitten. En er zijn suggesties om ouders te verbieden om thuis in het bijzijn van hun kinderen te roken.

In Ierland en Italië werd eerder al aangetoond dat dankzij het rookverbod het aantal nieuwe hartinfarcten met 25 tot 30% is gedaald.

Lees ook:Rookverbod in eigen auto
Lees ook:Duitsland wil een rookverbod in 2007
Lees ook:Rookverbod in horeca ontmoedigt jeugd
Lees ook:Minder hartstilstanden door rookverbod
Lees ook:Baby’s tegenwoordig gezonder dankzij rookverbod in horeca

1 Reacties // Reageer

One thought on “Drastische daling hartaanvallen in Engeland na rookverbod

  1. Peter Muller

    Deze onderzoeken zijn uiteraard koren op de moken van de antie-rokersclub. Nu kan ik mij een artikel herinneren zo’n jaar geleden dat bleek in de VS nadat ze de laatste 20 jaar eraan gewerkt hebben om het roken te beperken het aantal sterfgevallen vreemd genoeg toenam in plaats van een verwachte daling. Als je dat combineerd met dit onderzoek zou het dus erop neerkomen dat er welliswaar minder hartaanvallen zijn alleen zijn ze nu in veel gevallen gelijk fataal waardoor iemand er verder uiteraard geen meer kan krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>