Chemo vergroot kans op nieuwe tumoren

Patiënten die voor Hodgkin lymfoon (kanker) of teelbalkanker worden behandeld, lopen jaren na de behandeling een grotere kans op hart- en vaatziekten of een tweede tumor. Dat blijkt uit onderzoek van Sandra van den Belt die vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Zaadbalkanker en Hodgkin lymfoom zijn zeldzame, voornamelijk bij jongvolwassenen optredende vormen van kanker, met een goede prognose.

Van den Belt onderzocht 2707 patiënten met zaadbalkanker en 1486 patiënten met Hodgkin lymfoom, die behandeld waren in de periode 1965-1996 en gemiddeld bijna 20 jaar zijn gevolgd. Zij bekeek het risico op een tweede tumor of hart- en vaatziekten na bestraling en/of chemotherapie.

Daaruit blijkt dat het risico op een tweede tumor of hart- en vaatziekten na bestraling of chemotherapie voor zaadbalkanker 1,8 keer hoger is dan na chirurgie. Dit is vergelijkbaar met het risico van roken.

Hodgkin lymfoom-overlevenden hebben 3 tot 5 keer  zoveel kans op hart- en vaatziekten dan de algemene bevolking. De eerste 10 jaar na de diagnose was Hodgkin lymfoom de belangrijkste doodsoorzaak, maar na 20 jaar was de sterfte aan Hodgkin lymfoom verwaarloosbaar.

Vanaf 10 jaar na behandeling voor was het risico om aan tweede tumoren en hart- en vaatziekten te overlijden verhoogd; het was zelfs 5 keer zo groot vergeleken met de algemene bevolking na 30 jaar.

Vooral jonge patiënten hadden een verhoogd sterfterisico aan tweede tumoren of hart- en vaatziekten, maar deze risico’s leken af te nemen met het ouder worden.

In de toekomst verwacht Van den Belt dat de risico’s afnemen, omdat steeds minder patiënten bestraald zijn, met lagere doses en kleinere bestralingsvelden. Ook hebben huidige medicijnen van de chemotherapie (cytostatica) minder bijwerkingen. 

Bron: VU

Lees ook:Forse toename van zaadbalkanker
Lees ook:Sneller bestralen bij longkanker
Lees ook:Stormloop op ‘wondermiddel’ tegen lymfeklierkanker
Lees ook:Resultaten nieuwe bestraling darmkanker veelbelovend
Lees ook:Chemo verhoogt overlevingskans slokdarmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>