Statines hebben mogelijk veel meer bijwerkingen

Statines – cholesterolverlagers – zijn in de afgelopen decennia erg effectief gebleken. Ze hebben een ontelbaar aantal levens gered. Maar Britse artsen vrezen dat we nog niet alle mogelijke bijwerkingen van de pillen kennen…

Bovendien komen er steeds meer aanwijzingen dat veel meer gebruikers van cholesterolverlagers last hebben van bijwerkingen dan tot nu toe werd aangenomen.

Bekend was dat statines bijwerkingen kunnen veroorzaken als spierpijn, darmklachten, hoofdpijn, zenuwschade en het verlies van gevoel in handen en voeten.

In november vorig jaar waarschuwde de geneesmiddelen registratie autoriteit, de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA),voor 5 mogelijke nieuwe bijwerkingen: geheugenverlies, depressie, slaapproblemen, seksueel disfunctioneren en een zeldzame longaandoening.

De MHRA hoorde twee jaar geleden voor het eerst van de bijwerkingen na meldingen van artsen en patiënten. Volgens de MHRA zijn er in de afgelopen 4 jaar zeker 3500 meldingen gedaan van vermeende reacties op statines. Het ging om onder meer geheugenverlies en zenuwschade.

Maar naar verwachting ligt het daadwerkelijke aantal veel hoger. Volgens een Britse arts, en auteur van een boek over cholesterol, wordt maximaal 1% van de werkelijke bijwerkingen gemeld. ‘Dus dit cijfer is slechts een tipje van de ijsberg’ , zei hij tegen de Daily Mail.

En er is meer bewijs dat het aantal bijwerkingen veel hoger ligt dan gedacht. Want slechts 1% van de gebruikers van cholesterolverlagers zegt last te hebben van bijwerkingen. Maar een studie van de Universiteit van Californië toont aan dat spierpijn – de meest gemelde bijwerking – bij 20% van de slikkers voorkomt.

Ook volgens een andere studie wordt de diagnose spierpijn vaak gemist. Ze bestudeerden de medische gegevens van een huisartsenprakrijk met 8000 patiënten en vonden slechts 1 patiënt met spierpijn als gerapporteerde bijwerking van statines. Maar na het interviewen van 92 patiënten, bleken ineens ook 19 andere patiënten last van spierpijn te hebben.

Op basis hiervan denken artsen dat hetzelfde principe kan opgaan voor geheugen- en cognitieve problemen, ook al zullen die wel minder vaak voorkomen dan spierpijn.

De meeste artsen houden vol dat bijwerkingen zeldzaam zijn en dat statines levensreddend kunnen zijn voor mensen die een hartaanval hebben gehad.

De vraag is of statines ook moeten worden voorgeschreven aan mensen die verder gezond zijn en enkel een te hoog cholesterol hebben, of zoals sommige experts adviseren, aan iedereen boven de 50?

Lees ook:FDA waarschuwt voor nieuwe bijwerkingen statines
Lees ook:Statines lijken te beschermen tegen geheugenverlies
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:Rel om cholesterolverlagende middelen
Lees ook:‘Gebruik cholesterolremmers wordt beinvloed door media’

52 Reacties // Reageer

52 thoughts on “Statines hebben mogelijk veel meer bijwerkingen

 1. Albert

  Die auteur die genoemt word is een bekend tegenstander van cholesterolpillen en verdient daar veel geld aan. Was toen ook in Radar. Gevaarlijk bericht dit omdat mensen die het niet zo goed kunne beoordelen gaan stoppen met de pillen.

    /   Reply  / 
  1. Stan

   Beste Albert, heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel de farmacie aan deze levensbedreigende zooi verdiend? Nee? Dat is een duizend x duizend x duizend x X veelvoud van wat die man met zijn, op waarheid gebaseerd boek verdient. En die farmacie sponsort vervolgens allerlei seminars e.d. “Wiens brood men eet, wiens woord men spreek” is hier heel erg van toepassing. Maar niets staat je in de weg die reut te slikken. Succes met al die bijziekten die dat oproept.

     /   Reply  / 
 2. MetaBool

  Laten we ons eerst eens afvragen of statines wel wérken. Dat doen ze dus nauwelijks tot niet. Verreweg de meeste mensen slikken ze voor niets. Langer leven doe je er ook al niet van, althans, er is geen enkel onderzoek waaruit dat blijkt. En er zijn nogal wat onderzoeken gedaan naar de werking van statines. Vreemd…

    /   Reply  / 
 3. gea

  Mijn vader slikt die dingen al een paar jaar, Geen hartaanval gehad. Slechts een lichte ritme stoornis. Hij wordt met de dag ouder en vergeetachtiger. Maar men wil niet kijken naar de statines. Ik wil dat hij hiermee stopt!

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de werking van statines berust op ontstekingsremming. Die kun je ook bewerkstelligen met anti-oxydanten en vtamines, zoals vitamine C. Om te beginnen moet je dus zorgen voor gezonde voeding maar met wat simpele voedingssupplementen bereik je al veel betere resultaten dan met statines.

     /   Reply  / 
 4. wim

  Na een hartaanval begonnen met simvastatine juli 2010 In december kreeg ik last van een peesontsteking onder de voet. Twee steunzolen en wat aanpassingen hielpen niet De ontsteking wou pas helen toen ik was gestopt met de simvastatine. Gestopt als experiment omdat de krampen in de kuiten me smorgens te erg werd. Voelde me intussen al als een echte oude mannetje. Pijnen in de gewrichten en de spieren waren zeer goed voelbaar. Omdat ophouden met slikken niet goed leek ben ik met behulp van de cardioloog over gegaan op crestor ( ook statine houdend ) De peesontsteking was over maar de andere klachten gingen gewoon verder. Gevolgd door een erectie stoornis en pijnen bij en in de prostaat. Deze onderzocht met als resultaat dat er geen kanker was en de prostaat normaal groot was. Nog een ejaculatie geprobeerd geen erectie maar wel bloedrige sperma. Klachten bij cardioloog gelegd via de huisarts en ik zit weer aan de simvastatine. Klachten over de pijnen van de spieren op borst en in de kuiten. Omdat ik dacht een hartaanval te krijgen ben ik gestopt. Dat is nu drie weken terug en de gewrichts pijnen zijn verdwenen evenals de spierpijn op de borst Die in de kuiten kan ik nog licht voelen Oh ja ik was bijna vergeten dat mijn geheugen ook niet al te goed is geworden. Maar ook dat gaat vooruit. De sexuele drang dat is nog ver te zoeken. Maar misschien komt dat ook nog terug. Binnekort ga ik een cholesterol tester en een bloeddruk meter aan schaffen Zodat ik mezelf kan controleren. Ik fiets me nu elke morgen op de hometrainer 15 min in het zweet en mijn vrouw houd het eten in de gaten Voorlopig is de kuur van de regulaire medici me niet goed bevallen en blijf ik uitkijken naar medicijnen die de plak en de kalkaanslag uit de aderen kan halen

    /   Reply  / 
  1. Erik

   Ik heb een paar dezelfde symptomen, Wim. Ook erectie problemen en ook bloed in het sperma. Alhoewel ik geen klachten heb van spierpijn, kan ik me de geheugen stoornis ook wel indenken. Ik wou graag met jou in contact komen, Wim. Ik zal mijn email erbij zetten: [email protected]

   Ik hoor graag van je

   Erik

     /   Reply  / 
  2. j.r.

   Oh, oh die cholesterolverlagers. Ze hebben bij mij zoveel leed veroorzaakt en dat terwijl het een middel zou moeten zijn om me gezonder te houden.
   Mijn spieren hebben het op alle fronten bijna begeven. Ben bij reumatoloog, neuroloog geweest, diverse dure onderzoeken gehad.
   Tot het moment dat de neuroloog voorstelde met de crestor te stoppen.
   Na 3 dagen kende ik mezelf niet terug.
   Geen overdreven spierpijn meer, veel minder darmklachten.
   Cholesterolverlagers???????? ze maken meer kapot dan je lief is.

     /   Reply  / 
  3. walther

   vitamine k2 nemen! bekijk de clip op you-Tube Cees Vermeer vitamine k2 natto succes!

     /   Reply  / 
 5. wim

  correctie ik begon in juli 2009

    /   Reply  / 
 6. statinechaser

  In de aanhef van dit artikel staat dat statines duizenden levens hebben gered. Dat wens ik sterk te betwijfelen. Ze hebben, naar de nieuwste inzichten, zeker vele TIENDUIZENDEN levens geeist. De bijwerkingen waarover we het hebben, zijn geen bijwerkingen, maar ziektebeelden, opgeroepen door het totaal overbodige gif. Wil je leven zonder die troep? Ga dan bewegen, en stop met roken en zuipen. Neem daarbij tijdig een moment van rust en bezinning, maar tja, dat is in deze tijd van de jacht op meer, meeer, MEEEEEEER!!!, kennelijk geen optie…..

    /   Reply  / 
 7. Jos

  Ik weet het echt niet meer .
  Wordt er echt depri van slik al jaren cholesterol verlagers .
  Ik heb van de cholesterol geen last ik bedoel dus dat ik het niet voel maar het zit er wel bij geen gebruik van medicijnen zit ik rond de 10.
  Jaja erfelijk dus mijn leven lang aan de pillen die van alles met me doen .
  Zoals ook hierboven beschreven spierpijnen ook ik heb steunzolen gekregen om de pijn in benen knieën rug te verminderen heb veel last van mijn voeten en mijn kuiten ook altijd van mijn maag (zuur oprispingen) last van hoofdpijnen hartritme storingen laag libido (maar nog geen bloed in mijn sperma zoals mijn buren hierboven)gewrichtspijnen en geheugenstoornissen slaap slecht tenminste slaap wel maar wordt midden in de nacht wakker krijg sávonds last van een soort restlesslegs en kan dan niet stil zitten moet echt gaan lopen .
  Ik wordt er dood moe van en geen dokter die je kan helpen ben 2 jaar ziek geweest maar ze kunnen niets vinden dus stel ik me waarschijnlijk aan .
  Ik heb ook geen grote bek dus moet ik gewoon aan het werk.
  Werk als TD er in hotel (onderhoud) maar kan soms bijna niet meer lopen van pijn in mijn voeten kan slecht bukken en als ik op mijn knieën zit om iets te maken kom ik met bijna niet meer omhoog van de pijn in mijn benen .
  Voel me echt in de steek gelaten door de maatschappij.
  Kan natuurlijk stoppen met de pillen maar dan red ik het niet lang volgens mijn cardioloog .
  Ben door een geboorte afwijking vernauwing in de aorta en lekkende klep vanaf mijn 8ste jaar al menig maal geopereerd leef ook met kunstklep vanaf mijn 30ste dus helemaal zonder medicijnen red ik het toch niet.
  Volgens sommige moet ik blij zijn want ik was er niet meer geweest als ik niet geholpen was of in een arm land woonde .
  Ja dat is zo maar ik wil alleen maar duidelijk maken net zoals de mensen hier dat er wel degelijk een hoop bijwerkingen zitten aan de statines simvastatines etc.
  Ik heb er al vele gebruikt crestor zocor ezetrol en lipitor de laatste twee slik ik momenteel
  werk inmiddels 4 dagen woensdag niet ik moet echt bij komen want ik ben kapot aan het eind v/d dag.
  Voor mijn buurman hierboven Ik ROOK niet en ZUIP niet en probeer te bewegen vroeger liep ik hard maar ben na 200 meter stuk van de pijn in mijn benen dus je weet niet waar je het over hebt.

    /   Reply  / 
  1. GC.Meyer

   Ja Jos.Ik herken je probleem.je vermeld niet je chlorestorol waarde.Zolang je Chlorestorol onder de 6 is,is er weinig noodzaak om statines te gebruiken.
   In de gezondheid winkel kan je lijnzaad olie verkrijgen,wat ook werkt om je chlorestorol te verlagen.Ik heb het zelf ook gebruikt.mijn chlorestorol was 6.5.Nu gebruik ik geen lijnzaad olie meer,maar magnesium-citraat welke ook de Chlorestorol spiegel reguleert,nu is dat 5,8.
   Voor de pijn kan ik je adviseren magnesium olie te gebruiken,daarmee een paar keer per dag,je benen mee in te masseren.Ik heb daar zelf ook baat bij.ook te verkrijgen in boven genoemde winkel.Succes!!!

     /   Reply  / 
 8. statinechaser

  Hallo Jos, Ik begrijp je frustratie, en als ik het zo lees, heb je mogelijk rhabdomyolyse, oftewel spierafbraak. Google daar maar eens op. Het is een beruchte bijwerking van statines, en niet ongevaarlijk. Daardoor kun je ook niet genoeg bewegen, wat weer een van de voorwaarden is om je LDL naar beneden te krijgen. Daarbij: een hoge cholesterolwaarde zegt eigenlijk niks. Er zijn topsporters met een waarde van 12, en die zijn kerngezond! Dat heeft alles te maken met de RATIO van HDL/LDL, deze moet tussen de 3 en 4 liggen. Ook in Japan zijn er hele volksstammen met een waarde van rond de 12, en daar hebben ze totaal last van. Nieuw onderzoek van dr. Bas Heijmans heeft trouwens aangetoond dat het niet zozeer het gehalte LDL is wat schadelijk is, maar de GROOTTE van de bolletjes LDL! Hoe groter, hoe beter. Want kleine bolletjes gaan in scheurtjes van de aderwand zitten, die veroorzaakt worden door bv een te hoge bloeddruk. Maar doe jezelf een plezier, en koop het boekje van Prof. Dr. Walter Hartenbach met als titel: “De Cholesterol LEUGEN” hierin staat precies beschreven wat je moet weten over cholesterol en aanverwante dwarsstraten. Dit boekje kun je overal kopen, bv bij BOL.com.(ik heb geen aandelen) En dat roken en zuipen was niet bedoeld om je op de kast te jagen. Maar jammer genoeg doen dat teveel mensen, wat (mede) een oorzaak is van veel ongemak. Tot slot dit: Chronische stress is de belangrijkste oorzaak van veel ziekten, ook verhoogd cholesterol! En u leeft kennelijk regelmatig onder die condities, mede door het gebruik van statines, dus kom je in een vicieuze cirkel terecht. Groeten van de statinechaser.

    /   Reply  / 
 9. statinechaser

  Jos, Ik bedoelde over die Japanners te zeggen dat ze er totaal GEEN last van hebben, maar dat zul je wel gesnapt hebben denk ik.

    /   Reply  / 
 10. w.pennings

  Ik gebruikte heb Lipitor en socor gebruikt.
  De statinus en vastostatine hebben mijn beide armen vernield.
  beide biceps spieren zijn afgeknapt doordat ze bros geworden zijn door die rommel.
  Het zou maar 1 op de 100.000 keer voor komen.
  Maar ik heb dus beide armen daardoor stuk.
  Wil je meer weten bel dan gerust 06-53231206

    /   Reply  / 
 11. Maartje Waterman

  Ik kreeg het middel voorgeschreven na een dubbel herseninfarct en dat preventief, zonder dat er sprake was van een (te) hoog colesterolgehalte. Op aandringen van de arts toch weer gestart met innemen met als resultaat spierzwakte en -pijn, ernstige vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht. Na een dag of tien weer gestopt na het lezen van de bijwerkingen. Na een week nu zijn de verschijnselen zo goed als verdwenen.

    /   Reply  / 
 12. Sterre

  Jeetje, schrik hier echt van.
  Ik heb afgelopen week in het zkhs gelegen en omdat ze bang waren dat ik een infarct had heb ik ook o.a. simvastatine als voorzorg gehad.
  Ik heb sinds 3 dgn al pijn met name in m’n bovenarmen en een slap gevoel.
  Ik moet echter pas 19 mrt terug naar de cardioloog.
  Nu vraag ik me af of ik niet beter kan stoppen met dit middel?
  Ik heb geen uitslag van het bloedonderzoek en weet dus ook niet of ik idd een te hoog cholesterolgehalte heb.

    /   Reply  / 
  1. Metabool

   De werking van statines is niet afhankelijk van de bloedspiegel van het cholesterol. Evenmin is er ooit een oorzakelijk verband gevonden tussen hartinfarcten en cholesterol. Voor de primaire preventie, dus het gebruik van statines als er nog geen cardiovasculaire aandoening opgetreden is, is geen wetenschappelijke grond. Voor secundaire preventie is het bewijs uitermate mager. Als je het nuttige effect uitrekent is er een zeer kleine kans dat het werkt en dan nog is het effect minimaal. Verreweg de meeste mensen slikken het spul voor niets, jarenlang. Gezien de grote kans op bijwerkingen kan niet uitgesloten worden dat de netto effecten van statinegebruik negatief zijn.

     /   Reply  / 
  2. jr

   Hallo Sterre,

   Ik zou nooit stoppen zonder overleg met de arts, je schrijft dat je pas in maart terug moet komen. Je zou voordien telefonisch misschien overleg kunnen plegen? En anders met je huisarts?
   Dat het rotspul is weet ik alles van. Mijn cholesterol is erfelijk bepaald en altijd te hoog. Ik slik al jaren die rommel, maar als ik stop is het gelijk weer te hoog.
   Nu ik zocor gebruik heb ik het minste last. De andere middelen veroorzaken nog veel meer last.

     /   Reply  / 
 13. Sterre

  Hallo Metabool en JR,
  bedankt voor jullie antwoord.
  Bij mij gaat om een erfelijke hartafwijking (HCM) dus dan zorgt de uitleg van Metabool helemaal dat ik ga twijfelen.
  Ik ga idd contact opnemen met de cardioloog uit het zkhs.
  Vervelende is dat dit niet mijn eigen cardioloog uit het LUMC is waar ik eigenlijk onder behandeling ben.

  Helaas lukt het nooit deze telefonisch te spreken en voor een afspraak in het LUMC moet ik 3 mnd wachten.
  Hij zit alleen vrijdags daar, a.s. vrijdag ga ik het toch maar weer proberen om contact te krijgen.
  Nogmaals veel dank en sterkte ook voor jullie.
  Sterre

    /   Reply  / 
  1. Metabool

   Artsen zijn natuurlijk geen toekomstvoorspellers maar laat je gewoon eens door je cardioloog haarfijn voorrekenen hoe groot de kans is dat risicoreductie bij jou werkt én als dat al het geval is hoe groot de risicoreductie is. Heb je een integere arts getroffen dan zal die daar eerlijk antwoord op geven. Sterker, dat is een arts verplicht te doen in voor jou begrijpelijke taal.

     /   Reply  / 
 14. Statinechaser

  In antwoord op bovenstaande discussie: De grootte van de risicoreductie is grosso modo bekend, en dat gaat maar om een paar procent MINDER. De kans echter dat je door deze reut een andere systeemziekte zoals dementie, diabetes, spierafbraak en zelfs kanker oploopt, is vele procenten meer dan het voordeel wat je er al bij (zou) hebben, want dat is niet eens hard bewezen. Wat wel bewezen is: bij vrouwen werkt het niet eens! En wat ook bewezen is: de pharmacie sponsort seminars e.d. om hun miljardenbusiness aan de man(doktor)en daarmee de patient te brengen. En wat ondertussen ook bewezen is: heel veel mensen zijn door die rotzooi in een veel lastiger parket gekomen, ook al wordt dat steevast ontkend door de medici. Nog een saillant detail: Uit onderzoek blijkt dat de meeste artsen deze troep zelf nooit zouden slikken….

    /   Reply  / 
 15. Gera

  De statines hebben vele bijwerkingen.Dokters zijn niet goed op de hoogte van de wisselwerkingen met andere medicijnen,maar ook de bijwerkingen laat te wensen over.Hoe hoog moet je cholesterol zijn om deze rommel te gaan gebruiken,die heel vaak meer ellende gaat veroor
  zaken.Een verhoogde cholestorol hoort bij de leeftijd en is cholestorol het smeermiddel van ons lichaam.Na mijn hartinfarct 11 jaar geleden werd mij 40 mg Simvastatine voor geschreven,waarom? ik had daarvoor geen hoge cholestorol.Na het stoppwen van vijf medicijnen,waaronder Simvastatine,voel ik mij veel beter.Chemicalien behoren niet in ons lichaam,die veroorzaken altijd weer een ander gebruik.

    /   Reply  / 
  1. Metabool

   Gera, je verkondigt absoluut het juiste inzicht. Cholesterolverlaging is een geneeskundige dwaling, geïnspireerd door de op geld beluste farmamaffia.

     /   Reply  / 
 16. Gera

  Door de voorgeschreven Statines door een cardialoog,welke ik elf jaar heb geslikt,is bij mij spierafbraak in mijn benen op getreden.Ik ben met deze rommel gestopt tegen het advies van de dokter in,na haast ondragelijke pijn bij het lopen.Hij had daar ook weer en pilletje voor.Ik heb een kleine hoop op herstel d.m.v.het gebruik van Magnesium en Kalium.Veel kalium zit in banaan.Deze twee mineralen hebben een zeer belangrijke functie in ons lichaam,waarbij met een tekort er veel problemen kunnen onstaan.Wat doen de Statines.Zij remmen de aanmaak van cholestorol in de lever met dit proces wordt ook de aanmaak van Co-enzymen Q10 in de lever af geremd.Q10 is wat wij zelf in ons lichaam aan maken.Wat is Q10?. Q10 verzorgd onze lichamelijke weerstand,welke met het ouder worden steeds minder wordt aangemaakt.Met het gevolg dat de bij-wissel-werkingen steeds meer nadelige werkingen gaan optreden.Misschien zal dit bij statine gebruikers oplettendheid brengen en niet klakkeloos dit spul slikken.

    /   Reply  / 
  1. Metabool

   Denk ook aan vitamine D. Heel veel mensen hebben een tekort. Dat hoeft niet direct klachten op te leveren maar veel onbegrepen kwalen verbeteren dramatisch als je aanvult. Gemiddeld moet je dan per etmaal minimaal 800 IE (20 mcg) aanvullen.

     /   Reply  / 
   1. Gera

    Bedankt voor het advies.Het mogelijke tekort van vit.D-3 van Solgar is mij eigelijk ontschoten,omdat door het medicijn gebruik mogelijk bepaalde bestandelen in het lichaam niet meer goed op elkaar aansluiten.Ook moet ik toegeven de laaste tijd niet veel meer buiten te zijn geweest.Ik gebruik:
    Diovan 40mg
    Azethylzuur 40 mg
    Magnesium 2×200 mg i.v.m.slechte doorbloeding v/d benen,etalage benen.
    Bio-Biloba 1×100 mg
    Bio-Quinon Q10 1×30 mg
    Met vr.gr. GCM

      /   Reply  / 
    1. Gera

     Ik was nog vergeten te vermelden het gebruik van Ultimate van Solgar B/C Complex

       /   Reply  / 
     1. Metabool

      Ik miste inderdaad B-complex en C in het rijtje. Als je supplementen gebruikt mogen die niet ontbreken. Ik ben zelf voorstander van een basissuppletie met een multi, omdat daar ook mineralen inzitten, en enkele grammen vitamine C per etmaal.

        /  
     2. Gera

      Leuk om te horen dat ik het toch goed doet.Mijn hoop is dat mijn spierafbraak door de Simvastatine zich zal gaan herstellen.Heel moeilijk omdat door de gestagneerde bloedsomloop in de benen de spierweefsels niet genoeg O2 krijge aangevoerd.Daarom ben ik m.b.v.Paracetamol een looptraining aan het doen in de hoop dat zich nieuwe aderen gaan vormen. Met dank en vr.gr.GCM

        /  
 17. Metabool

  Ondanks alles toch proberen om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. Dat doe je helemaal niet slecht!

    /   Reply  / 
 18. cees

  Ooh ooh mensen, als ik dit allemaal lees wordt ik zwaar verdrietig. Ik heb al jaren lang last van een te hoog cholesterol, erfelijk. Ik ben 15 jaar geleden met crestor begonnen. Hierdoor heb ik diabetis (type2) gekregen. Toen van alles geprobeerd, maar alle andere cholesterolverlagers kreeg ik enorm veel bijwerkingen van, waaronder spierpijn, duizeligheid, etc. Tussendoor een hartinfarct gehad, gedotterd, en een stent gehad. Toen weer van alles geprobeerd, wederom alle bijwerking. Sinds 3 weken slik ik Crestor. Nu heb ik geen spierpijn meer, maar wel zware erectiestoornissen. Zodoende ben ik ook hier, via googelen, terecht gekomen. Ik ben aan de ene kant blij dat ik het hier terug vindt. Ik ben pas 45, en schaam me diep om dit uit te leggen. Ik heb een goed sexleven met mijn vrouw, en dit komt hard aan Ik ga gewoon stoppen met die rotzooi, en zie wel of er verandering in komt. Zijn hier mensen die door Crestor dezelfde problemen hadden, en zijn de problemen na het stoppen verdwenen? Ik zelf leef gezond, beweeg veel, eet goed, drink en rook niet.Alvast dank voor jullie reacties!

    /   Reply  / 
  1. Gera

   Hallo Cees,jij hebt een probleem.Om te beginnen,hoe hoog is je Cholestorol? Mijn Cholestorol was 5.8.Is dat hoog? Nee,dit is een licht verhoogde Cholestorol.Er zijn veel alternatieven.Elke ochtend een glas Pompelmoentje,dat is echt Crapefruitsap,maar dan geen statines gebruiken.Na drie maande Crapefruit was mijn Cholestorol 5.7 Boerenkool,een vitaminebom en verlaagd ook je Cholestorol.Probeer maar!

     /   Reply  / 
  2. ton

   ik gebruik sinds 3 maanden opnieuw crestor , ben gestopt geweest vanwege ik dacht erectie problemen kreeg , erectie probleem was al snel verdwenen , ben opnieuw begonnen met crestor ik krijg nu na paar maanden dat ding niet meer omhoog , licht volgens mij echt aan de crestor ,ga er dus weer mee stoppen

     /   Reply  / 
 19. Gera

  Ik heb hier al eerder gereageerd over de Statines.Ik verbaas mij steeds meer dat statines nog steeds door dokters wordt voor geschreven.
  Het is gewoon rotzooi,als je kijkt naar de gevolgen.Je zal toch maar niet mondig genoeg zijn en je wordt gewoonweg vergiftigd.Maar er is meer aan de hand.Door de medicijnen,veelvuldig en vooral door statines,gaat je bloed verzuren.Er zijn 5 belangrijke oorzaken van verzuring.Leeftijd,dus het ouder worden.Medicijnen.Stress,een hele goeie voor de verzuring.Alcohol en verkeerde voeding.Een verzuurd lichaam neemd slecht medicijnen op.Breekt mineralen af en maakt zich rijp voor de afbraak.Verzuurd bloed is ook dikker en neemd minder zuurstof oftewel O2 op.Vooral de haarvaten zijn hiervan de dupe,omdat het hart meer wordt belast en minder O2 rondpompt.Vele kwalen doen hun intrede,met als commentaar van de huisarts,het zal de leeftijd wel wezen.De enigste oplossing is hier de verzuring aan te pakken.

    /   Reply  / 
 20. Willie Pennings

  Heb Van aller hande soorten geslikt en het ene helpt niet en de andere heeft zoveel bij werking.
  Heb door de statinus mijn beide biseps afgescheurd,
  (spieren worden bros)
  Ben nu in het AMC onder behandeling.
  De afwijking die ik heb komt minder dan 1 op de 100.000 voor.
  Maar je zit er mooi mee.
  Hierdoor o.a werk kwijt geraakt.

    /   Reply  / 
 21. gerrit

  Kan je najaren lang gebruik van simvastatine nog last krijgen van spierpijn ?

    /   Reply  / 
  1. GC.Meijer

   Alle chlorestorol verlagers met statines veeroorzaken spierafbraak en naarmate je ouder wordt,wordt je ook kwetsbaarder voor de bijwerkingen.Veel eiwitten eten om de spieren proberen gezond te houden en elke dag 20 mgr D3

     /   Reply  / 
 22. GC.Meijer

  Als trouwe statine slikker en de hele reutemeteut aan bijwerkingen verwerkt te hebben,ben ik tot het slotsom gekomen dat o.a.de Simvastatine pure rotzooi is,die je hele lichaam ontregeld.Met de kans op blijvende schade.
  Hoge Chlorestorol,hoe hoog?Sommige Dokters vinden het nodig
  om je chlorestorol onder de 4 te krijgen.Waarom?Chloresto
  rol hoort bij het lichaam en de leeftijd.Ik ben gestopt na hevige spierpijnen.Er is een oplossing.Lijnzaadolie capsu
  les en het is nog gezond ook!!!!!!!!

    /   Reply  / 
 23. GC.Meyer

  Simvastatine,Crestor,lipitor.Allen aangemaakt met statines.
  Wat doet het,je chlorestorol verlagen.Is het wel nodig?Chlosterol is het smeermiddel van ons lichaam.Bijwerkingen:
  In de lever wordt door het gebruik van Statine ook minder
  Enzymen Q10 aangemaakt.Q10 is het imuum systeem van ons lichaam.Belangrijkste bijwerking,spierafbraak,zwaarder wor
  den.Met de gewichts toename gaat ook weer de Chlorestorol
  omhoog.Nou?Ik heb alle bijwerkingen gehad en de dokters blijven maar beweren dat het zo’n goed medicijn is.Larie!
  Het is rotzooi,wat je organen aantast.Voor medicijnen zijn er vaak alternatieven.Chlorestorol <6,doorgans geen probleem.Wel een probleem neem dan,Lijnzaadolie capsules 1000 mg,Omega vetzuren.mijn Chlorestorol ging van 6.5 naar 5.4,Prachtig!Omdat ook mijn suikerspiegel omlaag ging.Diabe
  tes 2,ook de oorzaak van gebruik statines.Het is van de gekke dat dokters deze rotzooi nog durven voor te schrijven

    /   Reply  / 
 24. stefan

  Ik, jongeman van 33 nu,

  hele leven al overgewicht 192cm en 150kg, heb last van hoge bloeddruk (160 / 100)_ en hoge cholestrol…(9)
  Slikte simvastatine… dit 3 jaar gedaan en kwam op de seh terecht met een zware acute alvleesklierontsteking.. geen oorzaak gevonden… bij nader onderzoek wellicht de statines geweest…
  Een lange weg van revalidatie… 9 maanden met de ontsteking en heel veel bijkomende klachten rondgelopen.
  Slikte in de tussentijd geen statines meer… loop nog steeds in het AMC en heb de diagnose pds (spastische darm) gekregen…. nooit ergens last van en na dit hele geneuzel dus wel.
  Slik sinds 3 maanden crestor eerst 10 mg, mijn cholestrol zakte naar 3…. arts wil hem naar 2.5 hebben dus moest 20mg gaan slikken.
  Bloeddruk verlagers die ik slikte zorgde ervoor dat mijn bloeddruk netjes 130/85 was.. en nu ineens weer terug naar de 160/100….
  Veel last van spierpijn in mn armen (schouder) moe, futloos buikpijn (ook van de pds)… begin steeds meer te twijfelen of ik wel zou moeten doorgaan met crestor…. nadat ik gestopt was met de simvastatine na de alvleesklier ontsteking steeg de waarde weer naar 9…

  de mensen die commentaar hebben op me ivm ga sporten ivm overgewicht.. alles heeft zijn oorzaak dus oordeel niet gelijk als iemand te zwaar is.. dat het wel van het eten zal komen.

  Bijwerkingen zijn meer, en komen vaker voor dan voorgespiegeld wordt.

    /   Reply  / 
 25. Bianca

  Beste mensen wordt wakker:Cholesterol is van levensbelang, vele lichaamsfuncties, goed voor hart en bloedaten, stofwisseling,lever, immuunsysteem

  Cholesterolverlagers, verlagen de goede cholesterol!! breken van alles af: Spieren, vitaminen en mineralen, kans op diabetes, ..

  “de cholesterol leugen”prof. dr Walter Hartenbach

  “Vet en cholesterol”dr Uffe Ravnskov

  “Voeding en fysieke degeneratie: dr Weston A.Price

  Wijwordenwakker.org/
  cholesterol, handel in bloeddruk, transvetten

    /   Reply  / 
 26. Bianca

  lees ook de ervaringen op Radar;
  betreft statines, bloeddrukverlagers

    /   Reply  / 
 27. GC.Meijer

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat die rotzooi hier nog op de markt is en door doktoren wordt voor geschreven.14 jaar geleden een hart infarct gehad.Naar huis met een grote zak met medicijnen,w.o.Statines.Wat een ellende heb ik daarvan gehad,ook van andere medicijnen.Ik slik nu niet één medicijn meer.Ik heb enige jaren terug tegen mijn huisarts gezegd:Ik wil terug naar de fabrieks instelling,weg met deze troep.Ging mij steeds beter voelen.Metropolol ook zo’n fijne.M’n bloeddruk is 135/140,waarom dan bloeddruk verlagers slikken.Dokters zal je meestal nooit horen over de gevolgen van een bepaald medicijn.Ze genezen n.l. niets ze onderdrukken alleen de symthomen.Van de 8 medicijnen slik ik er niet één meer.Met mijn eigen ingestelde therapie,Gebruik ik nu Calsium,magnesium-citraat,Vit.D3 en Vit.C.Alleen nu mijn benen nog,spierkramp en zenuw aandoening.Een jaar geleden gebruikte ik elke dag +/- 8 paracetemol tabl.p/d voor de Helse pijnen.Nu nog een halve in de ochtend om op gang te komen.Boven genoemde mineralen waarbij bij veel mensen een tekort aan is,doen veel kwalen voorkomen.Maar die farmaceutische rommel is slecht voor je lichaam,afbouwen die rommel.Mijn huisarts heeft het nu ook begrepen.Chlorestorol,wat is hoog?Mijn Chlorestorol is 5,8
  Nou en?Lijnzaadolie is een goed alternatief en is nog goed voor het lichaam ook.Was voorheen 6.5.Magnesium reguleert o.a.ook de chlorestorol en dat gaan die farmaceuten je heus niet vertellen.Die pillen fabriek moet blijven draaien voor het geld.

    /   Reply  / 
 28. stefan

  Ik heb gister de internist gesproken in het AMC die me behandeld voor het te hoge cholestrol… hij raadde me het sterk af om te stoppen met de crestor omdat de voordelen niet op zouden wegen tegen de nadelen… naar zijn zeggen 50% minder kans op een hartaanval….

  k gaf aan dat ik wilde stoppen ivm de verhalen ervaringen die ik lees her en der op het internet.. hij deed dat af als.. heel veel mensen slikken dit en je leest alleen de “paar” negatieve verhalen maar er zijn heel veel levens gered hier door…

  ik gaf aan te willen proberen met alternatieve geneeswijze.. ik heb een alternatieve arts gebeld en die zei me ook gelijk te stoppen met crestor.
  aanstaande vrijdag een consult bij hem….

  afspraak gemaakt met de arts uit het AMC dat ik eerst eens zou zien wat de alternatieve manier kon doen voor mij alvorens weer te beginnen met crestor.. ja hij kon me niet verplichten om door te slikken maar betreurde het geval wel.

  in afwachting van wat er verder gebeurd..

    /   Reply  / 
 29. Koen

  Ik ben een paar jaar gestopt met simvastatine, maar de huisarts ziet dat mijn cholesterol waarden (met name LDL) gestegen zijn (6.4) en vindt de ratio met HDL niet verantwoord (9.1), en wil dat ik weer aan de statines ga. Ik had 4 jaar geleden een beroerte waarvan in feite de oorzaak helemaal onbekend is. Ik had veel stress in de jaren daarvoor.
  Vorig jaar heb ik veel gesport (na een liesbreuk en operatie tijdje moeten stoppen en nu te passief) en ook broodarm gegeten. Toen lag de LDL cholesterol waarde een stuk gunstiger, op randje van niet te hoog, maar HDL was wat te laag. Ik heb vorig jaar een pot Serrapeptase aangeschaft om af en toe een ‘antiplak’ kuur te doen.
  Mijn advies, eet suikerarm en broodarm, eet meer vette vis (helpt om HDL te verlagen), en train iedere dag even intensief (bijv. met gewichten) alle spieren. Spiermassa moet omhoog en vetmassa omlaag. Nuttig af en toe serrapeptase.

  Ik begrijp nu dat ook LDL een nuttige stof is die het lichaam zelf aanmaakt. Onbegrijpelijk dat zoiets een “boosdoener” is. Veel erger is: de enorme hoeveelheid suiker die de voedingsindustrie in alle voeding doet, inclusief alle toevoegingen (kleurgeursmaakstoffen en bind-conserveringsmiddelen) die de hormonen onderuit halen, waar geen huisarts ooit iets over zegt. Cholesterol heb je hard nodig voor je afweersysteem. Het zou veel beter zijn om een te laag HDL te kunnen verhogen. Big Farma en Big voedingsindustrie belazeren de zaak voor ons: wie schrijft er nu iets voor dat Q10 afbreekt (belangrijke stof die je cellen zelf aanmaakt, voor de stofwisseling met name in de spieren), en daarmee je stofwisseling ernstig verstoort, vooral op de langere termijn?

    /   Reply  / 
 30. Koen

  Soms hoor je dat je Q-10 moet bijslikken als je statines slikt (en pikt). Dat is dan totaal achterlijk: statines breken Q-10 af (dat is een cholesterol bouwstof) om de cholersterol te verlagen, en dan ga je de cholesterol weer verhogen door “Q-10 bij te slikken”, of wordt de bijgeslikte Q-10 weer onmiddelijk afgebroken door de statines !!!
  Dit is een prima voorbeeld van farma madness.

    /   Reply  / 
 31. Klaas

  Mijn advies is na 5 jaar slikken,gewoon eens 3 maanden stoppen en kijken hoe je je dan voelt!Ik trainde voor mn infarct 4 -5 maal p/w na infarct(door medicatie) nul!! Allemaal door die klote statines,Cardioloog zegt doorgaan,en huisarts geeft me gelijk! Rugpijn,pijn in kuiten en achillespees,depri gedrag,pijn in gewrichten,opgeblazen gevoel(20 kg aangekomen) wazig tot slecht zien vooral s’morgens. kortom algehele malaise. ik had een cholesterol bij infarct van 4.7! Pas 3 maanden geleden helemaal gestopt! Ik voel me al lekkerder,vrolijker ,aktiever en het zal nog 6 tot 9 maanden duren totdat de rommel echt uit mn lichaam is! En libido begint ook weer terug te komen! Bedankt Cardiologen!! Ben blij dat ik er nog geen diabetus 2 aan heb overgehouden!

    /   Reply  / 
 32. Annemarie

  Troep zijn de statines, helemaal mee eens. Veel van mijn patiënten hebben last van bijwerkingen in meer of mindere mate. Van de 10 patiënten heeft meer dan de helft klachten en ze blijven die zooi maar voorschrijven. Veel belangrijker is, dat mensen een goed voedingsadvies krijgen i.p.v. al die chemische middelen. Een patient van mij met hevige spierkrampen geadviseerd 3 weken te stoppen met statine. Mw. vertelde dat zij de laatste 2 weken geen aanvallen van spierkramp meer gehad had. Geen van de artsen had bedacht dat het misschien wel eens door de statine kon komen. Er wordt teveel verdient aan die zooi, dus de belangen liggen al lang niet meer bij een goede gezondheid van de patient.

    /   Reply  / 
 33. Pen

  Ik ben op lang en hevig aandringen van de HA, 2x begonnen met Statines. En snel weer gestopt. Ik ken 3 mensen die met Statines begonne en binnen een jaar problemen kregen met hun alvleesklier (ontsteking). Bij mij vloog bijna direct mijn bloeddruk omhoog. De HA schreef een bloeddrukverlager voor. Bij mij was de maat vol. Ik ga -tenzij absoluut noodzakelijk- geen pilletje tegen de bijwerkingen van een ander pilletje slikken. En al helemaal niet als de (bij)werking niet vast staat.
  Als ik bovenstaande zo allemaal lees, is het maar goed dat ik eigenwijs heet te zijn.
  I.p.v. Statines, heb ik 3 maanden zo weinig mogelijk slecht vet gegeten en veel goed vet (noten, vis, etc). V.w.b. het slechte vet; let vooral goed op met snoepgoed. In heel veel snoepgoed zit varkensgelatine (vg). Ook in drop is de arabische gom vervangen door vg. Er is nu drop zonder vg. Het is te herkennen aan de groene “Veggie” sticker. Ook de Zonnatura drop is vg-vrij.
  Heel belangrijk is het eten van peulvruchten. Véél peulvruchten. In peulvruchten zit een stof die je lichaam dwingt om cholesterol uit je bloed te gebruiken, i.p.v. nieuw cholesterol uit je voedsel te halen.
  Na drie maanden waren mijn waarden omgedraaid: van 2x zoveel slecht, als goed cholesterol, naar 2x zoveel goed als slecht. De totaalwaarde was ook flink gedaald. Zónder Statines, zónder bijwerkingen. Ik heb er die drie maanden opletten met eten echt wel voor over gehad. En als je eenmaal normale waarden hebt, en je let een klein beetje op je slechte vetten, dan is het makkelijk om binnen de grenzen te blijven. En voor mij nog goed voor de lijn ook, terwijl ik me 3 maanden klem gegeten heb aan de pinda’s (ook peulvruchten en veel goede vetten).
  Succes met de Statines.

    /   Reply  / 
 34. Hertog

  Half januari 2016 Tia gehad niets aan overgehouden gelukkig, bij ziekenhuis opname cholesterol 2.9 , kreeg simvastatine en bloedverdunners, medio mei cholesterol 3.5 is eigenlijk prima echter erg veel last van bijwerkingen, knieën, schouders, hoofdpijn,duizeligheid etc. Kreeg Crestor begin juni gestopt nog meer ellende nadien zeer veel gewrichtspijn in knieën en erg beroerd gevoel. Ben nu gestopt en ga met aangepaste voeding verder voel me stukken beter behalve de knieën die zijn denk ik aangetast door het vergif STATINE.!! Ook andere bloedverdunner van Grepid naar Acetylsal cardio ook dit stukken beter, nu na ruim 6 maanden ga ik me langzaam beter voelen. Ook mijn cholesterol blijft laag. Ik zit in een risico groep zei de arts , dus NEEM MAAR VERGIF !!! Ik rook niet en drink ‘n lekker biertje . Ik ben 72 jaar.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>