Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker

Het eten van groenten en fruit blijkt minder goed te beschermen tegen kanker, dan eerder werd gedacht. Het effect van het algemene gezondheidsadvies van ’5 porties groente en fruit per dag’ zou minimaal zijn. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van onderzoek onder een 500 miljoen Europeanen.

Alleen mensen die erg veel alcohol drinken zouden meer baat hebben bij een hoge consumptie van fruit en groenten. En zelfs dan heeft het alleen een positief effect op kankers die worden veroorzaakt door drinken en roken, zoals keel- en mondkanker.

De onderzoekers van het Mount Sinai School of Medicine in New York bestudeerden de gegevens van de Europese Epic-studie, waaraan 500.000 mannen en vrouwen uit 10 Europese landen deelnamen. Ze keken hoeveel fruit en groenten deze mensen aten, en wat het effect daarvan was op de ontwikkeling van kanker.

Wie dagelijks 200 gram extra groente en fruit eet, loopt slechts 3% minder kans op kanker. De relatie tussen de consumptie van grote hoeveelheden groente en kleinere kans op kanker, bestond alleen bij vrouwen.

‘Het onderzoek toont duidelijk dat de link tussen fruit en groenten en bescherming van kanker maar zwak is’, aldus onderzoeksleider Paolo Boffetta in The Guardian.

Voldoende groente en fruit eten blijft echter van belang, al is het maar omdat het – behalve een beetje tegen kanker – ook beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Lees ook:Groenten en fruit goed tegen longkanker
Lees ook:Rauwe groenten voorkomen beroerte
Lees ook:Witte groente en fruit verlagen kans op beroerte
Lees ook:Kinderen eten te weinig groente en fruit
Lees ook:Groene groenten verlagen kans op diabetes

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker

  1. Pingback: Groenten en fruit goed tegen longkanker » INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>