Thee en koffie goed voor het hart

Wie meerdere koppen thee of koffie per dag drinkt, verlaagt de kans op een hartaandoening met minimaal 20%. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

De Utrechtse wetenschappers volgden 13 jaar lang de leefstijl en voedingsgewoonten van ruim 37.000 Nederlanders. In die periode kregen 1387 mensen een kransslagaderziekte, de meest voorkomende hartaandoening.

Van hen overleden er 123. In totaal kregen 563 mensen een beroerte, waaraan 70 mensen overleden. Daarna keken de onderzoekers of koffie- en theeconsumptie invloed hadden op de ziekte- en sterfteoorzaken.

Opvallend was dat het drinken van koffie of thee niets verandert aan de kans op een beroerte, maar wel invloed heeft op ziekte van de kransslagaderen. Het drinken van meerdere koppen thee per dag verlaagt het risico op kransslagaderziekte met ongeveer een derde. Het gaat om gewone, zwarte thee (groene thee wordt te weinig gedronken om conclusies over te trekken).

Voor koffie geldt dat vooral matige consumptie het risico op kransslagaderziekte verlaagt. Wie dagelijks 1-4 koppen koffie per dag drinkt, loopt ongeveer 20% minder risico op een kransslagaderziekte dan iemand die minder dan 1 of meer dan 4 koppen per dag drinkt.

Uit het onderzoek wordt niet duidelijk hoe koffie en thee de gezondheid beïnvloeden. Koffie, en in mindere mate thee, bevat cafeïne dat het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen. Maar koffie en thee bevatten ook antioxidanten die juist een gunstig effect hebben.

In het onderzoek is rekening gehouden met de leefstijlen van koffie- en theedrinkers. Die verschillen namelijk nogal van elkaar. Theedrinkers zijn over het algemeen hoger opgeleid, bewegen meer, drinken minder alcohol, roken minder en hebben minder vaak overgewicht.

Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. Die leven over het algemeen juist ongezonder.

Bron: UMCU

Lees ook:Thee en koffie voorkomen diabetes
Lees ook:‘Thee drinken lijkt kans op prostaatkanker te vergroten’
Lees ook:Koffie vermindert kans op depressie
Lees ook:Thee vermindert kans op diabetes
Lees ook:Thee maakt vrouwelijke bloedvaten schoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>