Zorgen over nachtelijke dotterbehandeling

Patiënten met een acuut hartinfarct kunnen vanaf 1 september 24 uur per dag gedotterd worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Hartpatiënten Nederland maakt zich zorgen over de uitbreiding van de behandeluren naar de nacht, omdat patiënten in het geval van complicaties naar een ander ziekenhuis vervoerd moeten worden.

‘Wat als het mis gaat? Dan kan de in levensnood verkerende patiënt niet in het Bossche hospitaal geopereerd worden. Die levensreddende operatie moet elders uitgevoerd worden, in een hartchirurgisch centrum’, reageert de patiëntenorganisatie op haar website.

Patiënten moeten dan halsoverkop overgebracht worden naar bijvoorbeeld Utrecht, Nijmegen, Eindhoven of Breda. En staat daar wel midden in de nacht een hartchirurgisch team klaar, vraagt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland zich af.

Van Overveld ziet veel liever dat acute patiënten direct naar een hartchirurgisch centrum gebracht worden.

Volgens het Bossche ziekenhuis kost dat te veel tijd. Bij een acute hartaanval is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk in het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt behandeld. Voor patiënten uit ’s-Hertogenbosch en omstreken is dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

In Den Bosch zijn ze er dan ook van overtuigd dat er geen enkele reden tot bezorgdheid is. Het ziekenhuis kreeg in 2008 toestemming om te dotteren en voldoet aan alle strenge eisen om de behandeling te mogen uitvoeren.

Vóór 2008 moesten mensen uit de regio Noord-Oost-Brabant voor een geplande dotterbehandeling of met een hartinfarct naar Utrecht, Nieuwegein of Eindhoven worden vervoerd.

Complicaties treden bij een dotterbehandeling zelden op, laat het Jeroen Bosch Ziekenhuis in een persverklaring weten. In de afgelopen 2 jaar hebben de Brabantse cardiologen ruim 1000 patiënten behandeld, waarbij slechts één keer een complicatie is opgetreden.

Dit was bij een geplande dotterbehandeling waarvoor een operatie nodig bleek te zijn. De patiënt is toen gestabiliseerd en vervolgens onder begeleiding van de cardioloog naar Utrecht vervoerd. De patiënt maakt het sindsdien goed.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Lees ook:Bosch Ziekenhuis gaat strijd aan met hart- en vaatziekten
Lees ook:Vrees voor chronische Q-koorts-epidemie
Lees ook:Radboud mag weer dotteren
Lees ook:Enorme toeloop wordt Q-koortspoli bijna te veel
Lees ook:Vierde Q-koortspoli opent in Helmond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>