‘Gezonde senioren hebben baat bij cholestolverlagers’

Ook gezonde ouderen hebben baat bij cholesterolverlagers, ook statines genoemd. De kans dat ze een hart- of vaataandoening krijgen of eraan sterven gaat er duidelijk door omlaag, vergeleken met ouderen die geen statines innemen. Dat stellen cardiologen Jasper Brugts en Jaap Deckers van Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Binnen de kring van epidemiologen en cardiologen woedt al jaren een stevig debat: moeten gezonde mensen op latere leeftijd preventief medicatie tegen hart- en vaataandoeningen krijgen?

Het Erasmus MC heeft er onderzoek naar gedaan. Dit betrof zowel de polypil – een pil dat bloeddruk- en cholesterolverlagers bevat, aspirine en foliumzuur – als het alternatief: een ‘levensverlengend’ dieet.

Volgens Brugts en Deckers blijkt hieruit dat het innemen van statines voordelen oplevert. Ook voor gezonde volwassenen. Toch pleiten ze niet voor invoering van deze vorm van preventie. Daarvoor moeten eerst andere aspecten worden bestudeerd, menen ze.

Tegenstanders van preventieve statines wijzen erop dat stoppen met roken, vis eten, terughoudendheid met verzadigde vetten en veel groenten en fruit consumeren net zo effectief of zelfs effectiever is. Gewoon gezond leven, dus, en genoeg bewegen.

Ook zijn de tegenstanders wantrouwig omdat veel statinestudies door fabrikanten van geneesmiddelen worden betaald.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Ook relatief gezonde mensen hebben baat bij statines
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:Cholesterolverlagers vaak vergeefs geslikt
Lees ook:‘Door die verrekte cardiologen leven wij langer’
Lees ook:Kwart hartpatiënten geen baat bij preventief geneesmiddel

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Gezonde senioren hebben baat bij cholestolverlagers’

  1. MetaBool

    Als alleen de voordelen worden bejubeld word ik altijd erg wantrouwig, zeker als het om medicijnen gaat. De gunstige effecten van statines zijn sowieso al marginaal en dat zal bij deze nieuwe doelgroep niet anders zijn. Ouderen zijn doorgaans veel gevoeliger voor bijwerkingen dan jongeren. Het zou me niets verbazen als de nadelen dramatisch veel groter zijn dan de voordelen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>