Margarine op je brood verlaagt cholesterol

Brood besmeren met zachte margarine is gezond, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een dagelijks ontbijt met twee boterhammen, besmeerd met zachte margarine, verlaagt het cholesterolgehalte met 5%. Smeren met roomboter gaat daarentegen gepaard met een cholesterolstijging. Olijfolie heeft geen invloed op het cholesterolgehalte.

Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie naar ontbijtgewoonten. De resultaten van deze studie laten volgens het Voorlichtingsbureau Margarine, vetten en oliën wederom zien dat niet alle vetten slecht zijn.

In zachte margarine voor op je brood zitten goede, meervoudig-onverzadigde (zogenaamde ‘essentiële’) vetten. Deze vetten hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte, en zijn goed voor hart en bloedvaten.

In het onderzoek kregen 53 vrouwen gedurende 3 periodes van een maand een ontbijt bestaande uit 2 geroosterde boterhammen, met zachte margarine, roomboter of olijfolie, maar zonder beleg. Na iedere ontbijtperiode werd het cholesterolgehalte van de deelnemers gemeten.

Smeren met margarine bleek het gezondst. In de periode dat de deelnemers zachte margarine gebruikten, daalde het cholesterolgehalte significant. Olijfolie had nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte en het gebruik van roomboter ging gepaard met een stijging van het totale cholesterolgehalte.

Bron: Voorlichtingsbureau MVO

Lees ook:Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham
Lees ook:Kinderen op vetarm dieet gezet
Lees ook:Mediterraan eten goed voor je cholesterol
Lees ook:Ontbijten met dubbelbrood
Lees ook:Walnoten gezonder dan olijfolie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Margarine op je brood verlaagt cholesterol

 1. MetaBool

  Fraai staaltje propaganda van de margarine-industrie. Er is geen enkel bewijs voor dat cholesterolverlaging goed is voor de gezondheid. Als je je triglyceride wilt opjagen dan moet je veel geraffneerde koolhydraten eten, zoals suiker en wit meel. Die worden verwerkt in andere voedselproducten van diezelfde margarine-industrie.

    /   Reply  / 
 2. Tarwegras

  Tarwegrassap verlaagt ook cholesterol, en verhoogt de weerstand en reinigt het lichaam en bloed. En dit allemaal door een shotje van 30 ml tarwegrassap.

    /   Reply  / 
  1. *proest*

   Tarwe is de meest geraffineerde (verpeste) graan die we kennen; zoveel mogelijk vermijden.

     /   Reply  / 
 3. Blup

  U vergeet erbij te vermelden dat een kunstmatig verlaagd cholesterolgehalte leidt tot een sterk verhoogde morbiditeit.
  Of is dat maar een detail dat onder de tafel geschoven mag worden in het kader van de onfeilbare overheidspropaganda?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>