Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen

Mannen met diabetes type 2 en een erectiestoornis, hebben circa 19% meer kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met mannelijke diabetespatiënten zonder erectieproblemen. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers.

Veel oudere mannen met diabetes type 2 hebben een erectiestoornis. Waarschijnlijk is schade aan de bloedvaten of zenuwen daar de oorzaak van, waardoor de penis niet stijf genoeg wordt bij seksuele prikkeling.

De schade aan de bloedvaten of zenuwen zouden ook hart- en vaatproblemen kunnen geven, maar tot nu toe is er weinig betrouwbaar onderzoek gedaan naar de relatie tussen erectiestoornissen en hart- en vaatziekten.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat diabetespatiënten met erectieproblemen bijna 20% meer kans op hart- en vaatziekten hebben. Daarvoor onderzocht zij 6304 mannen met diabetes type 2 tussen de 55 en 88 jaar oud. De ene helft had geen erectiestoornis, en de andere helft wel. De onderzoekers hielden voor een periode van 5 jaar bij welke deelnemers hart- en vaatziekten kregen, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Bij de berekeningen hielden de onderzoekers rekening met allerlei risicofactoren van hart- en vaatziekten, zoals leeftijd, bloeddruk en roken. Zij denken overigens niet dat een erectiestoornis de directe oorzaak is van hart- en vaatziekten.

Maar het zou wel een soort voorteken kunnen zijn. De achterliggende oorzaak van beide aandoeningen zou dan schade aan de bloedvaten zijn, veroorzaakt door diabetes.

Bron: Leesbaaronderzoek.nl

Lees ook:Diabetes leidt tot hersenschade
Lees ook:Diabetespatiënt moet op broccolidieet
Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Hypers bij diabetespatiënten schadelijker dan gedacht
Lees ook:Acomplia verbetert bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>