Hoe denkt minister Schippers over zoutreductie?

Van de vorige minister van Volksgezondheid Ab Klink weten we wel dat hij geen groot voorstander was van overheidsingrijpen. Van hem hoefden we dan ook niet te verwachten dat hij de industrie zou verplichten om minder zout te gebruiken. Deze week werden er opnieuw schokkende cijfers bekend over de gevolgen van te veel zout eten. Eens kijken wat onze nieuwe minister, Edith Schippers, ervan vindt!

Studenten van de Open Universiteit publiceerden deze week hun onderzoek ‘Minder zout graag!’ waarin staat dat verlaging van de zoutinname in Nederland met 5 gram per dag kan leiden tot 110.000 minder gevallen van hart- en vaatziekten, 40.000 minder beroertes en 4000 minder doden.

Dat kunnen consumenten echter niet alleen. Ruim driekwart van het zout dat we binnenkrijgen, zit namelijk in de levensmiddelen die we eten. Vooral kant- en-klaarproducten als soepen, sauzen en snacks zijn rijk aan zout.

PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft naar aanleiding van het rapport aan de minister kamervragen gesteld over de gezondheidswinst door zoutreductie. Ze wil onder meer weten of de minister voorstander is van een ‘actiever zoutbeleid’ van de overheid, waarmee verplichte zoutreductie wordt bedoeld.

Ook wil ze weten waarom wij zout in industrieel bereid voedsel niet vervangen door pansalt, dat vrijwel hetzelfde smaakt. Finland heeft daar grote successen mee geboekt. In 35 jaar tijd nam daar zowel het aantal dodelijke hersenbloedingen als het aantal dodelijke hartinfarcten met 75% af.

Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks maximaal 6 gram zout binnen te krijgen. Minder zou beter zijn, maar niet erg realistisch. We krijgen op dit moment namelijk zo’n 10 gram zout per dag binnen!

Bron: EVMI

Lees ook:Minister: geen verplichte zoutreductie in voedsel
Lees ook:Internationale actieweek Zout en Gezondheid
Lees ook:Minder zout houdt kinderen dun
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hoe denkt minister Schippers over zoutreductie?

 1. Peter Steenbekkers

  In totaal kent Nederlands ca. 40.000 CVA (beroertes) per jaar. Volgens bovenstaande cijfers zouden we dus GEEN beroertes meer hebben in Nederland. Ik vraag me dus af hoe betrouwbaar de overige cijfers zijn!!

    /   Reply  / 
 2. Amber

  De onderzoekers gaan uit van het aantal mensen met een beroerte en dat waren er in 2009 181.000. Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 40.000 NIEUWE gevallen van een beroerte, dus mensen die voor het eerst een beroerte krijgen. En er zijn zo’n 7000 mensen die voor de tweede keer een beroerte krijgen. Het is dus maar net naar welke cijfers je kijkt.

    /   Reply  / 
 3. Peter Steenbekkers

  Er wordt gesproken over 40.000 minder beroertes (CVA) per jaar. Het aantal mensen die met de gevolgen van een CVA moeten leven wordt geschat op 300.000 tot 500.000. Het is maar net hoe je het interpreteert. Maar ik denk dat hier duidelijk de verkeerde indruk wordt weergegeven. Overigens als het onderwerp zo spectaculair is waarom hebben de Hersenstichtiing e/of de Hartstichting hier nooit echt een wetenschappelijk onderzoek aan besteed? En wat mij ook bevreemd dat er steeds nadrukkelijk een commercieel merk wordt aangehaald.

    /   Reply  / 
 4. Amber

  Dat per jaar is een fout van mij. Zal ik meteen corrigeren. Ik ben het met je eens dat het duidelijker zou zijn als de onderzoekers zouden spreken over het aantal gevallen per jaar. Dat zegt namelijk meer. Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar het effect van te veel zout. In Nederland en internationaal. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.hartstichting.nl/actueel/nieuwsoverzicht/3_nieuwsarchief_2010/2500_doden_per_jaar_door_teveel_zout/
  In mijn ogen wordt er nog te weinig aandacht aan besteed. Er vallen jaarlijks meer doden door te veel zout eten dan door verkeersongelukken. Maar daarover lezen we in de krant wel!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>