PreventieConsult huisartsen gaat in april van start

Vanaf april van dit jaar is het zo ver: huisartsen kunnen dan eindelijk met het PreventieConsult aan de slag. Een handig middel waarmee zij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade vroegtijdig kunnen opsporen. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de Nierstichting, de Hartstichting en het Diabetes Fonds in vervulling.

Het vroegtijdig opsporen van de drie veel voorkomende aandoeningen begon eigenlijk in 2006, toen de Nierstichting de Niercheck lanceerde. Met deze urinetest konden mensen thuis zelf controleren of ze ze eiwit in hun urine hadden.

Niet iedereen was even enthousiast over de test, want was het wel de juiste methode om mensen met onzichtbare nierschade op te sporen? Hoe dan ook, het onderwerp stond wel op de kaart!

De Niercheck werd opgevolgd door het overkoepelende project LekkerLangLeven, waarin de Nierstichting samen met de Hartstichting en het Diabetes Fonds 3 op zoek gingen naar een test waarmee huisartsen gemakkelijk kunnen achterhalen wie van hun patiënten een verhoogd risico lopen op chronische nierschade, hart- en vaatziekten en diabetes.

Dit is het PreventieConsult geworden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de test eind 2009 al landelijk ingevoerd zou worden, maar het heeft allemaal wat langer geduurd.

Projectleider LekkerLangLeven Frans van Zoest is blij met het PreventieConsult: ‘Hart- en vaatziekten, nierziekten en diabetes zijn nauw verwant. Hoge bloeddruk belast de nieren, wie diabetes heeft loopt een grotere kans op nierschade en een ongezonde leefstijl is een risicofactor voor al deze aandoeningen. Als je in een vroege fase preventief tegen deze drie ziekten wilt optreden, ben je naar dezelfde mensen op zoek. De invoering van het PreventieConsult is een mijlpaal.’

Bron: Niernieuws.nl

Lees ook:Niercheck spoort 3.400 mensen met nierschade op
Lees ook:Gratis niertest NIET via gezondheid.blog.nl verkrijgbaar
Lees ook:Huisartsen gaan actief COPD opsporen
Lees ook:Gratis niertest is een groot succes
Lees ook:Aandacht voor preventie door de huisarts loont

1 Reacties // Reageer

One thought on “PreventieConsult huisartsen gaat in april van start

  1. Elly Meijer

    Wat nu als je wel eiwit in je urine hebt en je huisarts doet er niets aan?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>