Koffie veroorzaakt toch geen hoge bloeddruk

Koffie drinken is helemaal niet zo slecht voor je als tot nu toe werd gedacht. Het zou de bloeddruk verhogen en dat is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar een omvangrijke studie van meerdere onderzoeken naar het effect van koffie, wijst anders uit.

Je kunt met gemak 5 koppen koffie drinken zonder dat het effect heeft op de bloeddruk. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin 6 studies zijn bekeken. In totaal hebben 170.000 mensen aan de studies deelgenomen; een groot aantal van hen werd 33 jaar lang gevolgd.

Slechts 20% ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken vergeleken met deelnemers die heel weinig koffie dronken.

Dat bewijst volgens de onderzoekers dat veel koffiedrinken de bloeddruk niet verhoogt. Opvallend was dat de mensen die tussen één en drie kopjes koffie dronken zelfs iets meer kans op hoge bloeddruk hadden dan de andere deelnemers. De onderzoekers hebben hier geen verklaring voor.

Professor Lawrence Krakoff van het Mount Sinai Medical Center in New York denkt niet dat koffie een risicofactor is voor een hoge bloeddruk. ‘Maar als mensen die meer dan 12 kopjes drinken en niet kunnen slapen, kan dit wel schadelijk zijn voor de gezondheid.’

Onderzoeker Liwei Chen, verbonden aan de Louisiana State University: ‘Het is een ingewikkelde kwestie, aangezien cafeïne niet op iedereen dezelfde werking heeft. Mensen met een andere genetische achtergrond kunnen anders reageren op koffie. Voor de een kan het veilig zijn hier veel van te drinken, voor anderen is het gevaarlijk.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Thee en koffie voorkomen diabetes
Lees ook:Invloed koffie op bloeddruk is klein
Lees ook:‘Thee vergroot kans op zwangerschap’
Lees ook:Koffie vermindert kans op depressie
Lees ook:Koffie is heus niet altijd slecht

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Koffie veroorzaakt toch geen hoge bloeddruk

 1. Bart

  De stof acrylamide bleek bij proefdieren kankerverwekkend. Het ontstaat vooral bij bakken, braden, branden en frituren. Koffie levert een relatief grote bijdrage aan de hoeveelheid acrylamide die mensen binnen krijgen.

    /   Reply  / 
 2. Herman

  Gesponserd door Starbucks zeker

    /   Reply  / 
 3. Slaap

  Koffie verhoogt de bloeddruk inderdaad niet, cola daarentegen…

    /   Reply  / 
 4. Jane

  Gelukkig dan kan ik gewoon koffie blijven drinken. Ik moet er niet aan denken om mijn dagelijkse bakkie leut te missen.

    /   Reply  / 
 5. Jacques van den Dool

  Er is nu koffie gemengd met ganoderma lucidum( “het wonderkruid uit china”) die zelfs je bloeddruk verlaagt en het is nog lekker ook.

    /   Reply  / 
  1. liviana

   waar kun je deze wonderkoffie kopen?
   ik loop al jaren lang met hoge bleoddruk rond
   zou dus graag deze koffie met dat chinees middel willen drinken – gr liv

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>