Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes

Mensen die een hoge dosis statines (cholesterolverlagers) slikken, lopen een groter risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Dat concludeert een internationale groep wetenschappers in een meta-analyse van 5 studies met in totaal bijna 33.000 deelnemers.

Wie dagelijks 80 mg slikt van twee van de meest voorgeschreven statines, simvastatine of atorvastatine (Lipitor), heeft over een periode van 5 jaar 12% meer kans om diabetes type 2 te krijgen dan degene die een lagere dosis slikt (20 of 40 mg).

De wetenschappers concluderen uit de meta-analyse dat als 498 patiënten een hoge dosis statines slikken, er jaarlijks 1 persoon meer diabetes ontwikkelt, dan wanneer die 498 mensen een normale dosis zouden slikken.

Daarentegen, als diezelfde groep een hoge dosis statines zou slikken, zouden er minimaal 3 gevallen van hart- en vaatziekten meer voorkomen kunnen worden dan met een lagere dosis.

De deskundigen waarschuwen patiënten daarom niet zo maar met de statines te stoppen. De mogelijke risico’s wegen namelijk niet op tegen de voordelen: het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Overigens was de relatie tussen diabetes en cholesterolverlagers wel bekend, maar dat de relatie afhankelijk is van de dosis, nog niet.

Bron: Daily Telegraph

Lees ook:Ook relatief gezonde mensen hebben baat bij statines
Lees ook:‘Aspirine kan meer kwaad dan goed doen’
Lees ook:Erectiestoornis en hartkwaal gaan samen
Lees ook:Kaneel kan gunstig zijn voor diabetes type 2
Lees ook:Diabetesvereniging wil onrust rond cholesterolpil wegnemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>