Rood vlees verhoogt risico op diabetes type 2

Het dagelijks eten van rood vlees verhoogt de kans op diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Dat stellen wetenschappers van de Harvard School of Public Health op basis van een onderzoek waarin zij het eetpatroon van ruim 400.000 mensen gedurende een langere periode – tussen de 14 en 28 jaar – volgden.

De onderzoekers keken naar het risico van het dagelijks eten van zowel bewerkt als onbewerkt rood vlees (‘red meat’). Onder deze Engelse benaming vallen onder meer rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees.

De onderzoekers ontdekten dat een dagelijkse consumptie van 100 gram rood vlees de kans op diabetes met 19% verhoogt. Bewerkt rood vlees (vleeswaren als salami en worstsoorten) is nog schadelijker: 50 gram per dag leidt tot een 50% hogere kans op diabetes.

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat rood vlees ook het cholesterol verhoogt en de kans op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Daarom wordt algemeen aangeraden om niet meer dan een 500 gram rood vlees per week te eten.

Amerikaanse voedingswetenschappers adviseren op basis van het onderzoek om minder bewerkt rood vlees te eten in de vorm van vleeswaren en rookworst en te kiezen voor gezonde vervangers, zoals vetarme zuivelproducten, vis en peulvruchten.

Wie zijn dagelijkse portie rood vlees vervangt door het eten van noten, magere zuivelproducten en volkoren granen, kan het risico op diabetes ver­lagen met respectievelijk 21, 17 en 23%.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Lees ook:‘Rood vlees verhoogt sterfterisico’
Lees ook:Worsten en spek zijn ongezond
Lees ook:Oppassen met bewerkt vlees
Lees ook:8 tips om de kans op kanker te verkleinen
Lees ook:Voeding heeft invloed op jicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>