Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen

Medisch specialisten hebben opnieuw een reeks kwaliteitsnormen opgesteld voor een aantal complexe, niet veel voorkomende behandelingen. Het gaat om vaatziekten, overgewicht en kanker. Dat betekent dat deze behandelingen in minder ziekenhuizen uitgevoerd zullen worden dan voorheen en dat patiënten in sommige gevallen verder naar hun ziekenhuis moeten reizen.

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de wetenschappelijke vereniging van chirurgen, publiceert de normen vandaag. De kwaliteitseisen gelden voor alle ziekenhuizen en chirurgen.

Het gaat om complexe, niet veel voorkomende ingrepen zoals een operatie aan een vernauwde halsslagader, een verwijde buikaorta, aan slokdarm- en alvleesklierkanker en maagverkleiningsoperaties.

Begin dit jaar kwam de vereniging al met de normen voor een aantal kankerbehandelingen waaronder de behandeling van borst- en longkanker.

De normen die worden gesteld gaan om een juiste mix van ervaring van het gehele bij een behandeling betrokken medische team, de beschikbaarheid van geavanceerde apparatuur voor medisch onderzoek en nauwe samenwerking tussen de diverse betrokken disciplines. Ook moet het medische team jaarlijks een minimaal aantal (vaak 20) vergelijkbare operaties doen om voldoende ervaring te hebben.

Deze nieuwe eisen zullen gevolgen hebben voor sommige ziekenhuizen. Zo blijkt uit een eerste inventarisatie van de NVvH dat 6 van de 81 ziekenhuizen niet voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen voor de verwijde buikaorta.

Bij de behandeling van alvleesklierkanker gaat het om 12 van de 27 ziekenhuizen. Klinieken die niet aan de normen kunnen voldoen, krijgen een jaar de tijd om maatregelen te nemen.

‘Daarom kan je ook niet zeggen dat al deze ziekenhuizen straks zullen moeten stoppen met een specifieke behandeling’, verduidelijkt Rob Tollenaar, hoogleraar oncologische zorg en bestuurslid van de NVvH.

‘Ze kunnen later alsnog aan alle eisen voldoen of besluiten samen te werken met ziekenhuizen die wel over de juiste ervaring of apparatuur beschikken.’ Lukt dat allemaal niet dan moeten ziekenhuizen patiënten doorverwijzen naar ziekenhuizen die wel aan alle normen voldoen.

Bron: NVvH

 

Lees ook:Minimaal 50 borstkankeroperaties per jaar
Lees ook:Achmea gaat ziekenhuizen beoordelen op kwaliteit
Lees ook:Chirurgen stellen nieuwe kwaliteitseisen vast
Lees ook:Ziekenhuizen stoppen met behandeling kanker
Lees ook:Voor 92 ziekenhuizen kwaliteitsnormen in kaart gebracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>