Witte groente en fruit verlagen kans op beroerte

Witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kunnen de kans op een beroerte met de helft verminderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Linda Oude Griep van Wageningen Universiteit.

Uit eerder onderzoek onder ruim 20.000 mannen en vrouwen uit (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat het eten van rauwe groente en fruit het risico op een beroerte aanzienlijk verlaagt.

Met dezelfde gegevens is onderzocht of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte. De kleur van het eetbare deel van groente en fruit geeft aan dat ze mogelijk beschermende stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden bevatten.

Een groep van 20.069 volwassenen vulde een uitgebreide vragenlijst in over hun gebruikelijke eetpatroon in het afgelopen jaar. Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld. Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55% binnen de groep), banaan en bloemkool.

Witte (36%) en oranje/gele (29%) groenten en fruit worden het meest gegeten. En dat is maar goed ook. Want mensen met hoge inname van witte groente en fruit hadden een 55% lager risico op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen met een lage inname. Er werd geen verband gevonden tussen de consumptie van groenten en fruit uit de ander kleurgroepen en het optreden van een beroerte.

Dit is de eerste studie waarbij naar kleuren van groenten en fruit is onderzocht. Het is daarom noodzakelijk dat deze bevindingen eerst worden bevestigd in ander onderzoek voordat hier conclusies aan worden verbonden.

Het is dus niet verstandig om nu alleen nog maar witte groenten en fruit te eten, al is het maar groenten en fruit uit de overige kleurgroepen niet te verminderen weer andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.

Bron: WUR

 

Lees ook:Rauwe groenten voorkomen beroerte
Lees ook:Groentedrankje voor onwillige kinderen
Lees ook:Pure groente- en fruitsappen verhogen weerstand
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker
Lees ook:Vis met spinazie mag weer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>