‘Verse sinaasappelsap minder gezond dan gedacht’

Vers geperste sinaasappelsap is minder gezond dan gedacht. Uit verschillende internationale studies blijkt dat de sap meer dan 5 theelepels fructose bevat, een suiker dat van nature in fruit voorkomt.

Fructose smaakt zoeter dan glucose en wordt langzamer in het bloed opgenomen. Het wordt vaak in grote hoeveelheden aan onder andere frisdranken toegevoegd om het zoeter te maken.

Steeds vaker ontdekken onderzoekers echter dat fructose minder onschuldige dan het ‘natuurlijke’ goedje doet vermoeden. Het eten van voedingsmiddelen met grote hoeveelheden fructose verhoogt het cholesterol en de kans op buikvet. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.

Ook zijn er aanwijzingen voor een verband tussen fructose en ernstige aandoeningen als nierschade, hoge bloeddruk, kanker, diabetes en zelfs dementie.

In heel veel voedingsmiddelen zit fructose. De boosdoener bij uitstek is maïssiroop, dat rijk is aan fructose. Maïssiroop zit onder andere in koekjes, cake, roomijs, yoghurt en frisdranken. Het biedt veel voordelen: het is goedkoop, zorgt ervoor dat producten langer houdbaar zijn en het is makkelijk te mengen met andere vloeistoffen.

Wie wil oppassen met fructose is er dus niet met het laten staan van vers geperste sinaasappelsap alleen. Bovendien zou dat wat al te rigoureus en voorbarig zijn volgens de onderzoekers. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

Wel is het misschien beter om wat vaker gewoon een sinaasappel te eten in plaats van de vrucht te persen. Bij het persen gaan veel kostbare vezels vitaminen en antioxidanten verloren, waardoor de fructose mogelijk sneller in de bloedstroom sluipt.

Maïsstroop, ook wel HFCS (high-fructose corn syrup) genoemd, kun je op de verpakking herkennen aan termen als: fructosesiroop, glucosesiroop, isoglucose en glucose-fructosesiroop.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:Maakt fruit dik?
Lees ook:Voeding heeft invloed op jicht
Lees ook:Onderzoekers waarschuwen voor bewaarmiddel in frisdrank
Lees ook:Oud bloed nadelig bij hartoperatie
Lees ook:Light frisdrank kan leiden tot vroegtijdige geboorte

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “‘Verse sinaasappelsap minder gezond dan gedacht’

 1. Dennis

  Wat zijn het toch niksnutten he die zogenaamde “wetenschappers”jaren geleden was het devies eet gezond eet een appel.Later komen ze dat het slecht voor je is , misschien als je er 10 eet op een dag ? Nu gaan ze beweren dat sinaasappelsap minder gezond is en waarschijnlijk zelf kankerverwekkend” nou nou maar eten schijnt dan wel gezond te zijn? Wat is verschil tussen het verorberen van een sinaasappel of deze uitpersen? Wat een onzin allemaal zeg , dat hier geld voor wordt uitgetrokken , zeker niks te doen? Wetenschappers”ja ja tuurlijk ze hebben al vaker terug gekomen op een onderzoek , dus wie zegt me dat hun onderzoek klopt?daarbij in het leven geld in mijn ogen “alles met mate”verder vindt ik dat soort “onderzoekjes” niet aantoonbaar enkel maar omdat hun dat zeggen.Ze beweren zo veel maar ze zijn god niet….verre van dat zelfs , stelletje rand debielen!

    /   Reply  / 
 2. Dennis

  O ja er wordt ook gerept over “aanwijzingen” dat is wat heel anders dan feiten!! daaag ” wetenschappertjes”

    /   Reply  / 
 3. Metabool

  De meeste soorten fruit zijn enorm suikerrijk. Maak je er sap van dan werk je makkelijk vijf tot tien porties weg in plaats van de aanbevolen twee stuks of porties. Ik denk dat je daarmee de kans op overgewicht en andere gezondheidsellende vergroot.

    /   Reply  / 
 4. okke

  Wat een ongelofelijk domme conclusie!!!! Natuurlijk blijkt uit onderzoeken dat grote hoeveelheden fructose ongezond is. Maar in fruit is het er wel in de meest onschuldige vorm. Zijn we ineens alle andere vitaminen en voedingswaarden van fruit vergeten!!!
  Als je minder fructose in je lichaam wil. Vooral niet stoppen met fruit eten. Maar goed bekijken waar al die andere fructose en glucose in zitten. En lekker gaan kitesurfen. Meer info op http://kitezone.nl. Goed voor het lichaam en de geest :-)

    /   Reply  / 
 5. Hans

  IKkwordt hier zo moe van, doodmoe, ik denk dat ik me omdraai in het graf…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>