Aantal beroertes daalt, maar niet bij vrouwen

De kans op een beroerte is voor mannen van 55 jaar en ouder in de afgelopen 20 jaar met ruim 30% gedaald. Maar bij vrouwen van dezelfde leeftijd bleef dit risico gelijk. Tot die conclusie komt Renske Wieberdink die vandaag op haar onderzoek promoveert aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders ongezonder zijn gaan leven, waardoor een hoge bloeddruk en overgewicht meer voorkomen dan in de jaren ’90. Artsen schrijven vaker medicijnen voor, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers, om de kans op een beroerte te verlagen.

Opvallend is dat bij mannen van 55 jaar en ouder de kans op een beroerte wel flink is gedaald, maar bij vrouwen niet. Renske Wieberdink: ‘Een mogelijke verklaring hiervoor is dat artsen bij mannen alert zijn op de gevaren, terwijl zij bij vrouwen geneigd zijn het risico te onderschatten. Een gunstige ontwikkeling is dat mannen in de afgelopen jaren minder zijn gaan roken.’

‘Of deze ontwikkelingen ook echt de oorzaak zijn voor de afname zal verder onderzocht. Het is van groot belang dat risicofactoren voor beroerte ook bij vrouwen adequaat herkend en behandeld worden.

Om meer zicht te krijgen op het ontstaan van beroertes deed Wieberdink ook onderzoek naar mogelijk andere risicofactoren. Uit speciale metingen van de bloedvaten van het netvlies blijkt dat naarmate de doorsnede van de afvoerende vaatjes toeneemt, de kans op een hersenbloeding stijgt.

Een andere factor die in verband gebracht wordt met het risico op een hersenbloeding is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dit is een aandoening die het centrale zicht aantast. Ouderen met een ernstige vorm van deze aandoening hebben een grotere kans op het krijgen van een hersenbloeding. Ongeveer 1,5% van de Nederlandse bevolking van 55 jaar en ouder lijdt aan deze vorm van maculadegeneratie.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een beroerte. Dit is een acute beschadiging van de hersenen die veroorzaakt wordt door een afsluiting of een scheur van een bloedvat.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:‘Vitamine E verhoogt de kans op een hersenbloeding’
Lees ook:Partner van roker heeft grotere kans op hersenbloeding
Lees ook:Beroerte belangrijkste doodsoorzaak vrouwen
Lees ook:Patiënten sneller uit ziekenhuis na een beroerte
Lees ook:Vrouwen leven 4,4 jaar langer dan mannen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Aantal beroertes daalt, maar niet bij vrouwen

  1. Pingback: – Overgewicht bestrijden met het Kilo!-project | Snel afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>