FDA waarschuwt voor nieuwe bijwerkingen statines

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft cholesterolverlagende medicijnen, de zogeheten statines, voor het eerst officieel in verband gebracht met bijwerkingen als geheugenverlies, diabetes en spierpijn. Statines behoren wereldwijd tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen.

Hoewel sommige patiënten al jaren melding maken van deze bijwerkingen, waarschuwde de FDA er nog niet eerder voor. Volgens deskundigen moeten patiënten zich echter ook weer niet meteen laten afschrikken. ‘Statines hebben zich ruimschoots bewezen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten’, aldus Dr. Amy G. Egan van de FDA. ‘ Het nut van deze medicijnen is onbetwist, maar ze moeten wel met zorg geslikt worden en men moet zich bewust zijn van de mogelijke bijwerkingen.’

Wat het verband is tussen statines en geheugenverlies is, is nog een tikkeltje vaag. De FDA heeft verschillende meldingen gekregen van patiënten die zich na het slikken van cholesterolremmers niet goed konden concentreren of verward voelden.

Hoewel deskundigen binnen de FDA zich afvragen of de rapporten wel verontrustend genoeg waren, heeft de organisatie toch besloten om met de bijwerking naar buiten te treden.

De afgelopen jaren is de FDA vaak verweten dat ze te lang wachtten voor ze met veiligheidswaarschuwingen naar buiten kwamen. Daarom zijn ze nu geneigd sneller mogelijke bijwerkingen publiek te maken, ook als het het bewijs ervoor onzeker is, aldus Egan.

De FDA heeft eerder al wel een waarschuwing laten plaatsen op de veel voorgeschreven cholesterolverlager Crestor, nadat uit onderzoek bleek dat het middel de kans op diabetes verhoogt.

Volgens Dr. Egan doen artsen er goed aan het bloedsuikerniveau van patiënten in de gaten te houden na het starten met statines.

Bron: New York Times

 

Lees ook:Statines hebben mogelijk veel meer bijwerkingen
Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:‘Gebruik cholesterolremmers wordt beinvloed door media’
Lees ook:Diabetesvereniging wil onrust rond cholesterolpil wegnemen
Lees ook:Statines lijken te beschermen tegen geheugenverlies

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “FDA waarschuwt voor nieuwe bijwerkingen statines

 1. Sandra

  Hallo mensen dit is al jaren bekend!!!!!!!
  ik zie mensen wegkwijnen in mijn werk door Cholesterolverlagers.

  te LAAG Cholesterol is JUIST slecht voor de hart en bloedvaten.
  Cholesterol zit al in de moedermelk, heeft b.v een beschermende taak voor de aders! zit in de lever en heeft ook b.v. een belangrijke taak voor het opnemen van de vitaminen en mineralen!

  bijv. door cholesterolverlagers, Vit B12 tekort,
  b.v. gevolg hiervan Hartklachten,diabetes, en nog een hele lange lijst symptomen!!

  zie “Stichting Vit B12 tekort”
  “Hindrik de Jong”

  Bekijk de vele ervaringen en forums,

  - “De leugen van de cholesterol” Prof.Dr. Walter Hartenbach
  -”de cholesterolmythe “op “Fontein.com”
  -”Wat u niet mag weten over uw gezondheid ” dr. Gábor Lenkei
  - “Wat de artsen je niet vertellen”
  -Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”
  -Becelmythe
  -Kokosvet/olie

  leve de farmaceutische-en voedingsindustrie

  Voeding is u medijn , zie website van de natuurdietisten,
  er is heel veel met de gewone voeding te bereiken,

    /   Reply  / 
 2. snoepje

  ik denk dat de meeste mensen hun bijwerkingen niet echt melden bij hun huisarts omdat zij dit vaak uit zich zelf niet “linken” aan het gebruik van statines. Hebben zij klachten… dan schrijft de arts iets voor om deze klacht te verminderen. Arts legt schijnbaar zelf ook niet dit verband. Derhalve denk ik dat de cijfers wat betreft bijwerkingen helemaal niet klopt en datgene wat wel gemeld is, slechts het topje van de ijsberg is. Mijn man heeft jaren simvatatine geslikt en kreeg langzamerhand steeds meer klachten. Zonder ‘oorzaak’ en modderde steeds maar door . Hij is nu gestopt met zijn simvastatine en voelt zich in korte tijd veel beter. Het verschil is “signifikant”
  Ik zou willen dat artsen veel alerter zouden zijn. ‘t is zo jammer want het zou veel “lijden” voorkomen. ik zie de toekomst veel zonniger tegemoet en mijn man ook :-)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>