‘Dagelijks aspirine voorkomt kanker’

Dagelijks een lage dosis aspirine kan kanker voorkomen en mogelijk ook behandelen. Dat stellen wetenschappers van de Oxford University in 3 studies die in het gezaghebbende vakblad The Lancet zijn gepubliceerd. Aspirine zou voorkomen dat tumoren zich verder door het lichaam verspreiden.

Proffesor Peter Rothwell van de Oxford University, en zijn onderzoeksteam, hadden aspirine eerder al in verband gebracht met verlaagd risico op bepaalde vormen van kanker, met in het bijzonder darmkanker. Maar toen leek het er nog op dat mensen minimaal 10 jaar lang dagelijks aspirine zouden moeten slikken om er enige bescherming van te krijgen.

Nu blijkt dat het beschermende effect al veel eerder optreedt, mogelijk al binnen 3 tot 5 jaar. De onderzoekers trekken die conclusie na het bestuderen van 51 studies waaraan in totaal 77.000 patiënten hebben deelgenomen.

Een dagelijkse lage dosis aspirine (75-300 mg per dag) bracht het aantal gevallen van kanker in drie jaar tijd met een kwart terug. In de groep aspirinegebruikers waren er jaarlijks 9 gevallen van kanker op elke 100 patiënten. In de andere groep, die een placebo slikten, waren dat er 12 op de 1000.

Ook de kans op sterfte aan kanker daalde in vijf jaar tijd met 15% en bij een dosis van 300 mg zelfs in nog minder tijd. De kans op uitzaaiingen naar omliggende organen nam met 40-50% af.

Veel mensen slikken al dagelijks een lage dosis (75 mg) aspirine tegen hart- en vaatziekten. Maar experts waarschuwen dat er nog niet genoeg bewijs is om de pijnstiller ook voor te schrijven om kanker te voorkomen. Ze wijzen er op dat aspirine ook gevaarlijke bijwerkingen kan hebben, zoals maagbloedingen. In de analyse van de Oxford University was dit echter alleen in de eerste jaren van de aspirinetherapie te zien, daarna nam het risico af.

Volgens prof Rothwell is voor de meeste fitte en gezonde mensen stoppen met roken, bewegen en gezond eten het belangrijkste wat je kunt doen om kanker te voorkomen.

Daarbovenop kan aspirine de kans nog verder verkleinen. Al is het effect gering als je geen risicofactoren voor kanker hebt. Maar als kanker in de familie voorkomt, dan kan is een dagelijkse aspirine het overwegen waard, aldus Rothwell.

Bron: BBC/Oxford University

Lees ook:‘Dagelijks aspirientje halveert kans op kanker’
Lees ook:‘Aspirine kan meer kwaad dan goed doen’
Lees ook:Dagelijks aspirine beschermt tegen darmkanker
Lees ook:Vrouwen minder baat bij aspirine
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>