300.000 Nederlanders hebben ongemerkt schildklierziekte

Naar schatting 300.000 Nederlanders lopen rond met een schildklierziekte zonder het zelf te weten. Symptomen zoals gewrichtspijn en vermoeidheid worden door de huisarts vaak niet gekoppeld aan een probleem met de schildklier, waardoor de patiënt niet wordt behandeld. Dat stelt Schildklier Organisaties Nederland. Komende maandag start de Week van de Schildklier.

Mensen met een schildklierziekte hebben een verhoogde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Tijdens de Week van de Schildklier vragen de 4 samenwerkende schildklierorganisaties meer aandacht voor de relatie tussen schildklierziekte en hartaandoeningen.

Dat is van belang voor de 500.000 Nederlanders die worden behandeld voor een schildklieraandoening, maar nog meer voor de 300.000 onwetenden. Zij lopen óók ongemerkt een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Volgens prof. dr. Jan Smit van het UMC Radboud in Nijmegen heeft het onderwerp schildklierziekten op dit moment in de gezondheidszorg te weinig aandacht. De gevolgen die schildklierziekten voor het functioneren van het lichaam kunnen hebben, zijn onvoldoende bekend.

Dit geldt ook voor de relatie tussen een niet goed functionerende schildklier en hartaandoeningen. Smit pleit dan ook voor meer bewustwording voor dit onderwerp.

Ook schildklierpatienten die niet goed ingesteld zijn op hun medicatie lopen een verhoogd risico. En daar moet meer bekendheid voor komen. Want een schildklieraandoening is in de meeste gevallen goed te behandelen. Met een tijdige diagnose en adequate behandeling kan veel ellende voorkomen worden.

Voor meer informatie zie www.weekvandeschildklier.nl

Bron: SON

Lees ook:Wandelen net zo gezond als sporten
Lees ook:Snel werkende schildklier kan acute hartdood veroorzaken
Lees ook:Zeker 220 duizend depressies te voorkomen
Lees ook:Nederlandse dame viert 111e verjaardag
Lees ook:Paracetamol mag bij zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>