Verband tussen bloedgroep en hartziekte ontdekt

Mensen met bloedgroep A, B en AB hebben meer kans op hart- en vaatziekten de mensen met de meer gangbare bloedgroep O. Dat zeggen wetenschappers van de Harvard School of public Health in Boston.

Mensen met de meest zeldzame bloedgroep, AB, zijn het slechtst af. Zij hebben 23% meer kans op hart- en vaatziekten dan iemand met bloegroep O. Bij bloedgroep B is het risico 11% hoger en bij A is dat 5%.

De onderzoekers weten niet hoe het komt, maar willen nu gaan onderzoeken wat het effect van een verbeterde leefstijl is bij de verschillende bloedgroepen.

‘Mensen kunnen hun bloedgroep niet veranderen, maar onze bevindingen kunnen artsen wel helpen voorspellen wie kans op hart- en vaatziekten heeft’, aldus onderzoeker prof. Lu Qi.

Volgens de onderzoekers is het goed om te weten wat je bloedgroep is, net zoals je cholesterol en bloeddruk zou moeten weten. ‘Als je weet dat je een verhoogd risico hebt, dan kun je dat risico helpen verlagen door gezonder te leven, door gezond te eten, meer te bewegen en niet te roken.

Bron: BBC

Lees ook:Middelomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten
Lees ook:Ziekenhuis voorspelt risico op hartziekte
Lees ook:Eiwitten goede voorspeller van hart- en vaatziekten
Lees ook:Longscan kan hart- en vaatziekten voorspellen
Lees ook:Reumapatiënt heeft grotere kans op hart- en vaatziekten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>