‘Alle MBO’ers moeten leren reanimeren’

Alle 500.000 MBO-studenten in Nederland moeten leren reanimeren. Dat vindt de Nederlandse Reanimatiestichting. Dat moet ervoor zorgen dat meer mensen een hartaanval overleven. Het idee is goed. Alleen, hoeveel zin heeft het om jongeren op een eenmalige reanimatiecursus te sturen als ze daar helemaal niet op zitten te wachten?

Op dit moment overleeft slechts 23% van de mensen een hartinfarct. Als meer mensen een reanimatiediploma op zak hebben, kan dat percentage stijgen naar 50 of zelfs 70, denkt de Reanimatiestichting.

Het probleem met een reanimatiecursus is dat je de opgedane kennis moet bijhouden en jaarlijks een opfriscursus moet volgen. Anders heb je er na verloop van tijd helemaal niks meer aan.

Een half miljoen studenten eenmalig op een een cursus reanimeren sturen, klinkt leuk. Maar als je er al geen zin in hebt, dan zal de informatie niet echt blijven hangen. Bovendien heeft het zonder bijscholing geen enkele zin.

Als de Reanimatiestichting wil dat de overlevingskans na een hartinfarct stijgt, dan kunnen ze beter stimuleren dat er binnen elk bedrijf één of meerdere – al naar gelang de grootte van het bedrijf – binnen bedrijven promoten dat mensen zich aanmelden voor een cursus bedrijfshulpverlening (BHV).

Zo zorg je verspreid over heel Nederland voor voldoende, en gemotiveerde mensen, die ten alle tijd levens kunnen redden.

Bron: AD

Lees ook:‘Leren reanimeren is hot’
Lees ook:Kennis over reanimatie is belabberd
Lees ook:Weghalen bloedpropje helpt hartpatiënt
Lees ook:Artsen die niet kunnen reanimeren?
Lees ook:Heb jij een EHBO-certificaat?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>