Sneller handelen bij hartstilstand op straat

Jaarlijks worden in Nederland 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De eerste minuten na een infarct zijn van levensbelang. Er zijn in Nederland veel vrijwillige hulpverleners die in zo’n geval hulp kunnen bieden. Maar hoe weten zij dat er in hun buurt een sprake is van een noodsituatie? Of waar ze de dichtstbijzijnde AED (automatische externe defibrillator) kunnen vinden? Een nieuw initiatief moet hen hierbij helpen.

Het UMC St Radboud in Nijmegen lanceerde in 2009 de website AED4.eu. Hiermee wil het alle AED’s in Nederland in kaart brengen. Inmiddels zijn er meer dan 15.000 geregistreerd op de website. Bezoekers van de site kunnen op elk moment zien waar zich de dichtstbijzijnde AED bevindt.

AED4.eu is nu een samenwerking aangegaan met de stichting SOS ALARM Hulpdienst. Hierbij zijn duizenden gecertificeerde vrijwillige hulpverleners aangemeld. Deze hulpverleners (EHBO’ers, BHV’ers en AED’s) ontvangen een SOS alarm met de precieze locatie en de gewenste hulp als er in hun buurt een calamiteit is.

Ze kunnen snel hulp bieden en de wachttijd verkorten tot de politie, brandweer en/of ambulance gearriveerd zijn.

Dankzij de introductie van de AED kan ook niet- medisch personeel defibrilleren. Dat is een belangrijke vooruitgang, want het zo snel mogelijk defibrilleren van iemand met een levensbedreigende hartritmestoornis is van groot belang voor de kans op overleving.

Door de handen ineen te slaan, kunnen AED4.eu en de Stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst de vrijwillige hulpverleners helpen om sneller te kunnen handelen bij levensbedreigende situaties. En zo kunnen er meer levens gered worden.

Bron: UMCN

Lees ook:Dappere burgers gaan levens redden
Lees ook:Rode Kruis wil Burgerhulp
Lees ook:Website biedt anorexiapatiënt alternatief voor pro-anasites
Lees ook:Onvoldoende aandacht voor anorexia bij jongens
Lees ook:Levensmoe? ‘Eerste suïcidepoli in Nederland’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>