Nieuwe dotterbehandeling spaart jaarlijks 200 levens

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een nieuwe dotterbehandeling ontwikkeld die in Nederland jaarlijks 200 levens kan sparen. Dankzij de nieuwe methode kan beter bepaald worden welke patiënt wel en welke patiënt niet gebaat is bij dotteren en kunnen onnodige dure ingrepen worden voorkomen.

De resultaten van het internationale onderzoek waaraan specialisten van het Eindhovense ziekenhuis meewerkten waren zo spectaculair dat de bevindingen versneld zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 30 duizend niet-acute dotterbehandelingen plaats. Daarbij wordt een vernauwing in de kransslagader opgeheven door het plaatsen van een stent, een soort buisje. Een dergelijke behandeling is een kostbare ingreep en niet zonder gevaar voor de patiënt.

Of een stent geplaatst moet worden, wordt meestal bepaald op basis van röntgenbeelden. Maar daarmee is niet goed te zien hoe ernstig de vernauwing is en of deze leidt tot zuurstoftekort.

‘Als we praten over mensen van vijftig en zestig jaar hebben de meesten wel een of meer vernauwingen van de kransslagader’, stelt cardioloog Nico Pijls. ‘Veel van die vernauwingen zullen niet veel kwaad doen. Sommigen wel, die leiden tot plotselinge hartinfarcten. In het verleden was het niet goed mogelijk om onderscheid te maken tussen de gevaarlijke en ongevaarlijke vernauwingen. Dus van lieverlee werden al die vernauwingen maar gestent.’

Maar het plaatsen van een stent zonder dat er zuurstofgebrek is, is zinloos, onnodig duur en levert zelfs onnodig risico op voor de patiënt, menen de onderzoekers.

Enkele jaren geleden ontwikkelden de Eindhovense onderzoekers – samen met collega’s uit andere landen – de FFR-methode. Daarmee wordt op basis van bloeddrukmetingen voor en achter de vernauwingen in een bloedvat bepaald of de patiënt baat heeft bij een stent.

Uit de vervolgstudie die nu in de New England Journal of Medicine gepubliceerd is blijkt dat deze FFR-metingen tot betere resultaten leiden dan de traditionele manier van dotteren. Alleen bij vernauwingen die leiden tot zuurstofgebrek wordt nu een stent geplaatst en dat leidt tot een betere kwaliteit van leven en een betere overlevingskans. Alleen al in Nederland scheelt dit ongeveer 200 doden per jaar.

De gezondheidswinst voor patiënten is zelfs zo veel beter, dat de studie halverwege al werd afgebroken. ‘De resultaten overtroffen de verwachting’, aldus Pijls. ‘Halverwege het  onderzoek stond al vast dat de nieuwe methode niet alleen levensverlengend, maar ook kostenbesparend werkt. Doorgaan met het onderzoek zou onethisch zijn naar de patiënten in de controlegroep.’

Bron: Catharina Ziekenhuis

Lees ook:‘Hartoperatie beter voor complexe patiënt dan dotteren’
Lees ook:Of is het Sint Antonius Ziekenhuis de beste van Nederland?
Lees ook:Ziekenhuizen ongerust over royeren van verzekerden
Lees ook:Prostaatkanker beter te genezen
Lees ook:Maagband leidt vaak tot heroperatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>