Minder vis op het bord door de recessie

De economische crisis heeft ook invloed op ons eten. Vooral de (thuis)consumptie van vis heeft eronder te lijden. Die is namelijk voor het eerst in jaren gedaald.

In de eerste twee kwartalen van 2011 aten Nederlanders gezamenlijk 27,9 miljoen kilo vis, in 2012 was dat 26,8 kilo. Dat kwam deels doordat minder huishoudens vis kochten. Maar we aten ook minder vis: in een jaar tijd gemiddeld 3,4 kilo vis per jaar, terwijl dat vorig jaar 3,6 kilo was.

Volgens marktonderzoeksbureau GfK is de invloed van de recessie duidelijk terug te zien in de thuisconsumptie van vis, schaal- en schelpdieren.

Net als in 2011 heeft de consument een duidelijke keuze voor goedkopere vis gemaakt, waardoor de afzet van diepvriesvis zich positiever heeft ontwikkeld dan verse vis.

De consumptie van pangasius en koolvis is gestegen, terwijl de Nederlander minder mosselen en haring heeft gekocht.

Het Nederlands Visbureau betreurt de ontwikkeling. ‘Vis eten is gezond, het Voedingscentrum raadt niet voor niets aan twee keer per week vis te eten. Daar willen we graag wat aan doen’, aldus Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau.

‘Met tal van promotieactiviteiten willen we consumenten laten weten dat vis, schaal- en schelpdieren niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en vooral ook eenvoudig om zelf te bereiden.’

Het Visbureau besteedt daarnaast aandacht aan de seizoenen van vis. Zo is deze maand uitgeroepen tot maand van de schol.

Bron: Visbureau 

Lees ook:We eten meer vis, maar nog niet genoeg
Lees ook:En wéér eten we meer vis
Lees ook:We eten meer vis
Lees ook:‘Nieuwe haring dit jaar heel vroeg’
Lees ook:Goed bezig: we eten minder vlees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>