Onderzoek naar hartfalen bij vrouwen

Rotterdamse wetenschappers beginnen binnenkort een onderzoek naar de gevolgen van hoge bloeddruk op het ontstaan van hartfalen. Dagelijks overlijden in Nederland 57 vrouwen als gevolg van hart- en vaatziekten. Daarmee zijn deze aandoeningen doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

Hart- en vaatziekten uiten zich bij vrouwen vaak heel anders dan bij mannen. Waar een hartinfarct zich bij mannen vaak aankondigt met klassieke klachten, zoals pijn op de borst met een uitstraling naar de linkerarm, zijn de klachten bij vrouwen vaak minder duidelijk. Ze klagen eerder over vermoeidheid, kortademigheid of pijn in de bovenbuik.

Veel onderzoek naar hart- en vaatziekten is gericht op mannen. Net als de richtlijnen voor preventie; die gaan uit van het van het principe dat een matig verhoogde bloeddruk pas behandeld hoeft te worden als het risico op hartziekten – binnen tien jaar – hoog is.

Die grens moet voor vrouwen mogelijk lager liggen dan voor mannen, denken cardiologen Jolien Roos-Hesselink en collega Jacqueline Witteman van het Erasmus MC in Rotterdam.

Zij zien liever dat de bloeddruk van vrouwen regelmatig wordt gecontroleerd rond de overgang en daarna. ‘Zodra die gaat stijgen, zijn mogelijk preventieve maatregelen nodig’, aldus Roos in Monitor, het het tijdschrift van het Erasmus MC.

‘Dan bedoel ik niet alleen met medicatie, maar ook de leefstijl aanpassen, zoals minder zout gebruiken, meer bewegen, gezonder eten en afvallen bij overgewicht.’

De cardiologen denken dat levens gered kunnen worden als vrouwen tijdig behandelt worden voor hoge bloeddruk. Ze hopen dat in hun onderzoek te kunnen aantonen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat 40% van de 50-plusvrouwen een te hoge bloeddruk heeft. Roos: ‘Hoge bloeddruk geeft niet of nauwelijks klachten, dus vrouwen kunnen hoge waarden hebben zonder daarvan iets te merken. Maar na 20 tot 25 jaar kan dit leiden tot hartfalen of een beroerte, niet zelden met dodelijke afloop.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Vrouwen krijgen geen optimale hart- en vaatzorg
Lees ook:Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn
Lees ook:Een op drie volwassenen heeft hoge bloeddruk
Lees ook:Obesitas bij meisjes gevaarlijker dan bij jongens
Lees ook:‘Vrouwen ervaren meer pijn dan mannen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>