Mogelijk patiënten overleden na foute diagnose

In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn mogelijk patiënten overleden nadat foute diagnoses waren gesteld. Dat stelt interim-voorzitter Gerrit-Jan van Zoelen vandaag in het Algemeen Dagblad.

Cardiologen zouden zijn afgegaan op verkeerde oordelen van laboranten, die zij ook verzuimden te controleren. Ook hielden ze bij de behandeling onvoldoende  rekening met eventuele andere aandoeningen van de patiënten.

Uit een onafhankelijk onderzoek naar de hoge sterftecijfers in het ziekenhuis, dat eerder deze week bekend werd, blijkt bovendien dat er jarenlang fouten zijn gemaakt bij de stervenshulp van patiënten. Sinds 2005 zijn de richtlijnen veranderd en mogen artsen patiënten niet langer laten inslapen door de hoeveelheidmorfine te verhogen, omdat patiënten daar onrustig van kunnen worden. In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis gebeurde dat nog wel.

Alleen al in 2010 zijn 54 patiënten in het Spijkenisser ziekenhuis overleden aan hartfalen of een hartaanval. De inspectie en het ziekenhuis onderzoeken nu in hoeveel gevallen daarbij morfine onrechtmatig werd ingezet.

Ook wordt onderzocht of er op andere afdelingen in het ziekenhuis morfine is gebruikt bij stervensbegeleiding.

Het gebruik van morfine is volgens de richtlijnen van de artsenorganisatie KNMG een medische misser. Artsen moeten een slaapmiddel toedienen eventueel gecombineerd met pijnstillers.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sloot eerder deze week de afdeling Cardiologie van het Ruwaard van Putten en stelde vervolgens het hele ziekenhuis onder toezicht.

Bron: AD

Lees ook:Al 21 aangiften tegen Ruwaard Ziekenhuis
Lees ook:Artsen Ruwaard: wij kenden morfine-richtlijn niet
Lees ook:IGZ wist al langer van problemen Ruwaard
Lees ook:Polikliniek cardiologie Ruwaard van Putten mag weer open
Lees ook:‘Cardiologen Spijkenisse maakten grote fouten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>