Twijfels over veiligheid nieuwe antistollingsmedicijnen

Sinds begin december vergoeden zorgverzekeraars twee nieuwe trombosemiddelen voor patiënten met de hartkwaal boezemfibrilleren. Maar sommige specialisten weigeren de medicijnen, dabigatran en rivaroxaban, voor te schrijven omdat ze gevaarlijke bijwerkingen zouden hebben, zoals spontane bloedingen en longembolie.

De geneesmiddelen zouden onvoldoende getest zijn.

Bij boezemfibrilleren, het onregelmatig samentrekken van het hart, kunnen gevaarlijke stolsels ontstaan, wat met de antistollingsmedicijnen kan worden voorkomen.

Het voordeel van dabigatran en rivaroxaban zou juist zijn dat patiënten niet langer naar de trombosedienst moeten om de dikte van hun bloed te laten controleren. Dat maakt de geneesmiddelen veel gebruiksvriendelijker dan andere trombosemedicijnen die de dikte van het bloed veel minder goed constant kunnen houden.

Volgens het radioprogramma Argos zijn na het gebruik van rivaroxaban alleen al in Nederland in korte tijd 8 mensen overleden. In de Verenigde Staten zouden vorig jaar door het gebruik van dabigatran meer dan 500 doden geteld zijn.

Medisch specialisten in onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Diaconessenhuis in Meppel en de Isala Klinieken in Zwolle, zeiden in Argos te vrezen voor een tweede Vioxx-affaire.

Vioxx was een pijnstiller die als wonderpil in de markt werd gezet. Maar nadat wereldwijd honderden mensen overleden aan een hartinfarct na het slikken van Vioxx, werd het middel van de markt gehaald.

Morgen praat de Tweede Kamer over de nieuwe antistollingsmiddelen. Aan bod komt onder andere de veiligheid van de geneesmiddelen en het geheime contract dat minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid in november sloot met de farmaceuten Boehringer Ingelheim en Bayer, waarmee tientallen miljoenen zou hebben bespaard.

Bron: Argos

Lees ook:‘Nieuwe bloedverdunner doorbraak bij trombose’
Lees ook:‘Anticonceptiepil Yasmin heeft gevaarlijke bijwerkingen’
Lees ook:Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct
Lees ook:Schadevergoeding van 50 miljoen dollar na gebruik Vioxx
Lees ook:Medicijn verlaagt kans op beroerte met 34%

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>