Ziekenhuizen stoppen met behandeling kanker

Volgend jaar zullen verschillende ziekenhuizen moeten stoppen met de behandeling van bepaalde vormen van kanker omdat ze niet langer aan de kwaliteitseisen voldoen. Die eisen zijn door de medisch specialisten zelf opgesteld en gaan onder andere over het minimale aantal operaties dat een ziekenhuis jaarlijks moet doen, de wachttijden en de samenstelling van het behandelteam. Dat schrijft het vakblad Medisch Contact deze week.  

Met de nieuwe normen willen de kankerspecialisten de kwaliteit van de behandelingen verhogen. Op dit moment scoren Nederlandse ziekenhuizen bij sommige kankersoorten niet goed in vergelijking met andere Europese landen, zoals bij maagkanker.

Op dit moment voldoen 53 ziekenhuizen nog niet aan de normen voor de behandeling van maagkanker. Bij endeldarmkanker gaat het om 24 ziekenhuizen. Zij krijgen een jaar de tijd om alsnog aan de vereiste normen te voldoen, anders moeten zij stoppen met het behandelen van die vorm van kanker.

Met de strengere eisen wil Nederland meer in lijn komen met andere Europese landen die bij sommige kankersoorten veel beter scoren.

Concentratie van complexe kankerbehandelingen vindt al langer plaats, onder meer doordat er voor sommige kankeroperaties al minimumaantallen zijn opgesteld door de chirurgen. Zo zijn er op dit moment nog maar 23 ziekenhuizen waar slokdarmpatiënten geopereerd kunnen worden, voorheen waren dat er 60. Volgens chirurg Michel Wouters (NKI-AvL) heeft dit de overleving van patiënten al aantoonbaar verbeterd.

Bron: Medisch Contact

 

Lees ook:Kankerspecialisten willen kwaliteit behandelingen verhogen
Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Slechts tien procent ziekenhuisapotheken voldoet aan normen
Lees ook:Achmea gaat ziekenhuizen beoordelen op kwaliteit
Lees ook:Achmea: alle ziekenhuizen voldoen aan kwaliteitsnormen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>