Werkloosheid: onderschatte risicofactor voor hartinfarct

Werkloosheid is een onderschatte risicofactor voor het krijgen van een hartinfarct. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. De kans op een hartinfarct is alleen verhoogd in het eerste jaar na het ontslag. Daarna niet meer.

De onderzoekers van de Duke University in North Carolina bestudeerden de gegevens 13.451 mensen tussen de 51-75 jaar, die gemiddeld 20 jaar werden gevolgd.

Van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals inactiviteit, obesitas en hoge bloeddruk, is al veel bekend. Maar niet over de effecten van sociale stressfactoren op een hartinfarct.  Daarom onderzochten de Amerikaanse wetenschappers de relatie tussen werkloosheid en het risico op een acuut hartinfarct.

Tijdens het eerste jaar na het ontslag was de kans op een acuut hartinfarct duidelijk verhoogd. De kans steeg als iemand voor bijvoorbeeld de tweede, derde of zelfs vierde keer was ontslagen. Ook de totale werkloosheidsduur had effect op het risico.

De onderzoekers vrezen dat het aantal hartinfarcten de komende tijd zal toenemen nu de werkloosheid wereldwijd stijgt. Nederland telt op dit moment ruim een half miljoen werklozen.

Bron: NTVG

Lees ook:‘Vrouw sterft sneller aan hartinfarct’
Lees ook:Minder mensen in ziekenhuis voor hartinfarct
Lees ook:Hoger hartinfarctrisico bij psoriasis
Lees ook:Tong voorspelt kans op sterfte na acuut hartinfarct
Lees ook:Gen mogelijk betrokken bij hartritmestoornissen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Werkloosheid: onderschatte risicofactor voor hartinfarct

 1. herauthonharald

  Een half miljard zal wel een half miljoen zijn..
  dat scheelt weer wat stapelen en opvouwen.

    /   Reply  / 
  1. Amber

   klopt, ik pas het even aan! Bedankt voor je oplettendheid!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>