Nieuwe techniek tegen hartfalen: een Parachute

De techniek omtrent hartfalen is nog altijd in ontwikkeling met als nieuwste item een soort van Parachute die via de lies tot in de linkerhartkamer wordt geschoven en uitgeklapt.  In Nederland is deze techniek voor een eerste keer toegepast. Dat meldt het Netherlands Heart Journal.

De Parachute is geschikt voor bepaalde patienten die als gevolg van een hartaanval zodanige schade aan de hartspier kregen, dat het orgaan moeite heeft met het rondpompen van bloed. Dat wordt hartfalen genoemd. Bij sommige patienten ontstaat een soort uitstulping van de linkerhartkamer, en dat heeft grote invloed op de pompfunctie. De Parachute wordt samen met een ballonnetje via een katheter in deze uitstulping gemanoeuvreerd. Door het ballonnetje op te blazen wordt de uitgeklapte parachute tegen de wanden van de hartkamer gedrukt, waar hij zich met weerhaakjes vasthecht.

Vervolgens worden er bij de patient bloedverdunners toegevoegd om de vorming van stolsels te voorkomen. ‘Dit biedt nieuwe behandelmogelijkheden voor hartfalen’, zegt cardioloog Jan Baan, die de ingreep uitvoerde bij een 69-jarige vrouw. ‘Er zijn niet zo veel opties voor patienten. Vaak proberen we met medicatie de hartfunctie te verbeteren. Daarnaast kun je overgaan tot dotteren, een bypass of  resynchronisatietherapie door het plaatsen van elektroden die af en toe schokjes afgeven aan het hart.’

In 2006 werd de Parachute voor het eerst bij een patient in de VS toegepast. De gedachte achter de techniek is dat je het deel van de linkerhartkamer afsluit dat niet mee hoort te doen. Op die manier hopen de artsen het hart te ontlasten, zodat het makkelijker bloed rondpompt. De patient heeft daardoor minder last van kortademigheid tijdens inspanning.

Bij de Nederlandse patient, die in april van dit jaar is geopereerd, zijn inmiddels enkele verbeteringen vastgesteld. Zij is minder kortademig en liep 55 meter meer tijdens de zesminuten-looptest dan voor de procedure.

Kleine studies hebben uitgewezen dat het met de veiligheid van de Parachute goed zit. Of de behandeling een positief effect heeft, zal uit grote klinische trials moeten blijken. Baan, als hoofdonderzoeker voor Nederland, en arts-onderzoeker Kirsten Boerlage – van Dijk werken mee aan de Europese PARACHUTE-studie, die hierover uitsluitsel moet geven.

Veel patienten komen vooralsnog niet in aanmerking voor de behandeling. Baan: “Het inbrengen van de Parachute moet technisch mogelijk zijn, soms past hij gewoonweg niet in de uitstulping. Al komen er straks meer maten beschikbaar. Ook moet de rest van het hart in orde zijn.’

Lees ook:Met 3 kilo overgewicht meer kans op hartfalen
Lees ook:Hartfalen wordt steeds een groter probleem
Lees ook:Brand in Beatrix ziekenhuis
Lees ook:Diagnose hartfalen preciezer te stellen
Lees ook:Uitbehandelde oogpatiënten zelf aan het doktoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>